Tradycyjny keks z bakaliami to proste ciasto, które super sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie. Miękki i aromatyczny, długo zachowuje świeżość. Polecam!!
Składniki (keksówka o długości 28 cm):
- 250 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 5 jajek (wielkość L)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g bakalii np. mieszanki keksowej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku, stale miksując. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na niskich obrotach. Bakalie wymieszać z łyżką mąki, połączyć z masą. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wyjąć i studzić „na kratce”.
Dekoracja:
- 75 g cukru pudru
- 1- 2 łyżki wody
- garść kolorowych bakalii
Cukier puder wymieszać z wodą, udekorować wierzch ciasta, posypać bakaliami.
Smacznego!
Przepis – „Pieczenie ciast i ciasteczek” I. Głowacka.
Zapraszam również na mój Instagram oraz inne przepisy na Boże Narodzenie.
Piękny, kolorowy nic tylko piec 😊
Autor
Polecam 🙂
Spadł mi z nieba ten przepis
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pycha 🙂
Autor
🙂
Super ciasto 🤠
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Te bakalie to mogą być zwykle orzechy i rodzynki?
Autor
Tak 🙂
Pyszny jadłam pierwszy raz przypomina mi babkę z dodatkami 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Wyszedł miękki, ładnie wyrósł. Smakował rodzince a to najważniejsze.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂