Tort dacquoise to jeden z tych deserów, które lubi prawie każdy : ) Pyszny tort bezowy z kajmakowym kremem na śmietance, orzechami i daktylami. Zawsze wzbudza spore zainteresowanie, a wbrew pozorom jest bardzo prosty do przyrządzenia! Nie jest pracochłonny, bo beza w piekarniku suszy się praktycznie sama. Piekę go, gdy tylko pojawi się okazja, bo to zdecydowanie mój ulubiony tort. Polecam!!!
Tort bezowy Dacquoise przepis
Składniki na bezę (średnica 26 cm):
- 6 białek (z jajek wielkości L)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy dwa koła o średnicy 26 cm. Papier wyłożyć na blachy z piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (piec bezy jednocześnie na dwóch różnych poziomach w piekarniku, ponieważ masa nie powinna czekać). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, może delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g kajmaku
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 150 g suszonych daktyli
- kakao do dekoracji
Kremówka, kajmak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Orzechy i daktyle drobno posiekać. Serek mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. Dodać bakalie, wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy kajmakowo-serowej, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia. Krem przełożyć równomiernie na blat bezowy, przykryć drugim blatem. Udekorować kakao. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Jak zrobić tort dacguoise z orzechami i daktylami
Tort bezowy Dacquoise – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na torty .
Super przepis, tort pyszny wydaje się bardzo słodki ale to pozory wszystko pasuje idealnie a kolezanki upraszaja sie o przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło czytać tak budujące komentarze, cieszę się, że smakowało 🙂
Przepis na ten tort znam już na pamięć! wychodzi zawsze ale to zawsze a musze dodać ze nie piekę na codzien nic! za to jak mam mieć gości to jest to mój pewniak i nie zdarzyło się żebym kogoś nim nie oczarowała! dziękuję CI Marto za taką możliwość 🙂
Autor
Jest mi ogromnie miło 🙂 pozdrawiam!
Najlepszy tort na świecie i teraz można zrobić go w domu 🙂 jak dobrze że jest internet!
Autor
Dziękuję, bez internetu ani rusz 🙂
Zrobiłam go w sobotę na urodziny Męża i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania 🙂 taki wykwintny cudnie wyważone smaki nie mogę wyjść z podziwiu i coś czuję że na każde rodzinne uroczystości będę proszona o jego upieczenie 🙂 pozdrawiam serdecznie i dziękuję za podzielenie się przepisem 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że tak posmakował, pozdrawiam 🙂
Robiłam go już 3 raz i zawsze zaskakuje mnie jak takie pyszne cudo można tak prostu zrobić M-A-G-I-A 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Potwierdzam pycha 🙂 i taki syty ze starczy nawet na dużą ilość gości na przyjęciu 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Cudowny smak, najlepszy na drugi dzień więc na imprezę można spokojnie przygotować wcześniej, bo blaty nie miękną 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Przepyszny tort wyszedł mi za pierwszym razem a mam dwie lewe ręce do pieczeia 🙂 Dotąd korzystałam tylko z Twoich wytrawnych przepisów, ale po tym sukcesie chyba się przełamię 🙂
Autor
Bardzo bardzo się cieszę i gratuluję 🙂 po takim sukcesie szkoda by było rzucić wypieki 😉
idealne ciasto a właściwie to deser 🙂 wszyscy zachwyceni 🙂
Autor
Super! 🙂
Upiekłam na szkolną wigilię i zachwytów nie było końca 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Najlepszy tort świata i choć nie wygląda to prosty 🙂 ja zrezygnowałam jedynie z daktyli bo nigdzie nie dostałam ale aż trudno sobie wyobrazić że byłby jeszcze smaczniejszy 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Torcik jest rewelacyjny polecam!!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Wyszedł pysznie 🙂
Autor
Super 🙂
Super przepis rodzinka zachwycona 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniały przepis dosłownie jak z cukierni 🙂 Do masy dodałam odrobinę spirytusu aby podkręcić smaczek mniam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂
Przepyszny 🙂 to pierwszy tort który zrobiłam sama od podstaw i nie powiem stres ogromny bo ta beza … bałam sie okrutnie ale udało sie !!!! Dziękuję!!!!!
Wyszedł perfekcyjnie jak u Pani ❤️❤️❤️
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Tort jest pyszny polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Uwielbiamy ten tort, ode mnie zaczęło się rodzinne szaleństwo i teraz na każdej uroczystości wszyscy wyczekują na Dakłasa, jest boski!!!
Autor
U nas tak samo 🙂 a osobiście to mój ulubieniec wśród wszystkich tortów 🙂
Rewelacyjny polecam 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Ideał!!!
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Pierwsza beza która wyszła mi idealnie jestem bardzo podekscytowana a kremik super na pewno wykorzystam
Tez do innych tortów 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Rewelacyjny tort bardzo polecam przepis ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne to jest ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Moja pierwsza beza i wyszła dziękuję 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Pycha!
Autor
🙂 🙂 🙂
A mi beza siadła co mogli być przyczyna?
Autor
Przyczyną może być zbyt krótkie ubijanie, przez co cukier nie zdążył się całkiem rozpuścić.