Tarty kojarzą mi się głównie z latem i sezonowymi owocami, ale za bardzo je lubię, aby zrezygnować z nich w pozostałych porach roku ; ) Nieskromnie napiszę, że ta tarta czekoladowa z syropem klonowym i orzechami pekan to najlepsza jesienna tarta i to nie tylko wśród tych które sama miałam okazję przygotować, ale również wśród tych, które kiedykolwiek jadłam! Już przy pierwszym krojeniu nie obyło się bez dokładek i po zdjęciach zostały tylko okruszki, a to oznacza, że koniecznie musicie jej spróbować : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm):
- 130 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnego mleka
- 1 jajko (wielkość L)
Masło posiekać nożem z mąką, kakao i cukrem pudrem. Dodać mleko i jajko, zagnieść ciasto (można przy użyciu robota kuchennego). Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie spód tarty nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Ostudzić.
Składniki na nadzienie:
- 135 ml syropu klonowego
- 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego (7g)
- 1 łyżeczka masła (7g)
- szczypta soli
- 55 g gorzkiej czekolady (70%)
- 2 jajka (wielkość L)
- 80 g orzechów pekan
Syrop klonowy podgrzać na średnim ogniu z cukrem, masłem i szczyptą soli, do czasu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki, mieszać do czasu aż się rozpuści, a masa będzie gładka. Dodać jajka, dokładnie zmiksować (masa powinna zwiększyć delikatnie objętość trwa to kilka minut). Wylać na podpieczony i przestudzony spód, udekorować orzechami. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 C (termoobieg) i piec przez ok 35 minut.
Smacznego!
Tarta wygląda cudownie ale… mam mieszane uczucia do syropu klonowego…właściwie to nie jadłam ale zawsze zakładałam że nie lubię 🙂 czy on jest jakiś charakterystyczny?
Autor
Bez syropu klonowego to już nie będzie to! choć rozumiem, bo sama długo nie mogłam się przekonać, a teraz go uwielbiam 🙂 jeśli nie próbowałaś to okazja jest idealna i być może sama go pokochasz 🙂 smaku nie dominuje (moje dzieci nic nie wyczuły 🙂 ) cała masa smakuje bardziej jak pyszne brownie 🙂
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź 🙂 a gdzie kupić taki syrop?
Autor
Ostatnio kupiłam akurat w Lidlu, cena była bardzo atrakcyjna, ale było to już jakiś czas temu z okazji tygodnia zdrowej żywności. W stałej ofercie jest również w Tesco, PiP, Almie i pewnie innych większych marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Zawsze pozostaje jeszcze internet 🙂
Dałaś taką rekomendację, że nie pozostaje nic innego jak tylko piec 😉 Wygląda wspaniale a składniki same za siebie mówią że jest pyszne. Tak się składa, że wszystkie je mam 😉
Autor
To super nie trzeba nawet do sklepu się wybierać 🙂 gdyby nie to, że wszystkim tak zasmakowała sama bym ją zjadła całą 🙂 mam nadzieję, że i Wam posmakuje, ja jestem oficjalnie zakochana 😉
Ale zdjęcia cudne !
Autor
Dziękuję 🙂
I jak tu się oprzeć i nie upiec? 😉
Autor
Nie da rady 😉 trzeba ulec pokusie 🙂
Takiej wersji jeszcze nie spotkałam będę dziś piec 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Tyle pyszności kiedy to wszystko wypróbuję? 😀 ale TA tarta idzie na przód kolejki czuję już że będzie pyszna 🙂
Autor
Polecam 🙂
Mniam mniam aż mi ślinka cieknie! muszę pędzić po syrop klonowy i od razu zrobię 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Wyszła cudna wielkie mniaaaaaam 🙂
Autor
Super, że posmakowała, dziękuję za informację 🙂
Wspaniałe ciasto na teraz, na tę jesienną chandrę! 🙂 Strona polubiona, zapraszam też do siebie 🙂
Autor
Dokładnie, czekolada orzechy i mamy wszystko czego potrzeba do poprawy nastroju 🙂
Wygląda naprawdę kusząco 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Podpisuję się rękoma i nogami pod tym postem! to rzeczywiście jest NAJLEPSZA tarta jesieni zimy pewnie też a i te ze świeżymi owocami wcale jej nie przyćmią 🙂 Będzie powtórka i to szybko 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Pyszna tarta, syropu klonowego nie czuję ale na pewno bez niego by się nie udało 🙂
Autor
Pewnie, syrop klonowy ma tu znaczenie 🙂 miło mi, że smakowało 🙂
tarta grzechu warta 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Pychotka 🙂 masz w zanadrzu jeszcze jedną jesienną? 🙂 bo czuję, że tą będę piec tak długo aż mnie domownicy pogonią 😉
Autor
Na pewno będzie kolejna 🙂
Przepyszna, niestety nie miałam orzechów pekan więc dałam zwykłe włoskie i nie wiem ile smaku zmieniły ale ciasto bardzo dobre nadal było 🙂
Autor
Dobrze wiedzieć 🙂
Obłędna!!! i jak na tartę całkiem zdrowa super 🙂 uwielbiam takie desery 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Świetne zdjęcia! Klimat typowo jesienny 🙂 A do tego prosty i smakowity przepis – idealny na jesienny, zbliżający się weekend 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Cudny przepis 😘 Chyba polubię jesień… a właściwie to nie bo bede ja piec przez cały rok 😂
Autor
Super 🙂
CUDOWNA TARTA POLECAM NIEZDECYDOWANYM
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Super smakuje 🙂 syrop klonowy chyba zostanie już w mojej kuchni 🙂
Autor
Bardzo mi miło 😀
Tarta jest przepyszna 🙂 zrobiłem żonie na urodziny nie mogła się nacieszyć 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 Super niespodziankę dla Żony wybrałeś ! Najlepsze życzenia 🙂
Uwielbiam, super przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowała 🙂
Pyszności i super łatwe do zrobienia 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Czy można czymś zastąpić orzechy pekan?
Autor
Tak, np. orzechami włoskimi 🙂