Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, popularna także na Ukrainie i Białorusi. Moja Babcia zawsze powtarzała, że kluczem do ich delikatności i puszystości, jest dodanie minimalnej ilości kaszy manny lub mąki. Najbardziej smakują mi bez żadnych dodatków, choć w domu często jedliśmy również z rodzynkami, miodem lub kwaśną śmietaną. Polecam poeksperymentować : )
- 500 g twarogu półtłustego
- 100 g mąki pszennej lub kaszy manny
- 2 jajka
- 3-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenek z wanilii
- opcjonalnie: rodzynki
Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem (jeśli lubicie bardziej gładką konsystencję można zmielić w maszynce). Dodać jajka wraz z ekstraktem z wanilii, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mąkę, cukier, ponownie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Polecam nakładać masę łyżką, ponieważ jest bardzo klejąca ; ) Przed smażeniem uformowane łyżką placuszki możemy też posypać niewielką ilością mąki. Należy też uważać przy ich przewracaniu, ponieważ syrniki są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają ; ) Podawać na ciepło.
Smacznego : )
Wyglądają pysznie!
Autor
I tak właśnie smakują 🙂
wieki juz nie jadlam, moja mama robila najlepsze na swiecie, ale nie mam przepisu, wiec chetnie wyprobuje Twoj 😉
Autor
Mam nadzieję, że odnajdziesz ten sam smak 🙂
o, zrobię w niedzielę może jak zdążę…bo u mnie zaś choroby ;/
Autor
Dużo zdrówka! :*
Świetny pomysł na śniadanko 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Jadłam wieki temu, ale mi ochoty Pani narobiła… 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
mniam! 🙂
Autor
🙂
Szkoda, że nie mieszkamy bliżej siebie! Z chęcią wpadłabym na takie jedzonko 🙂
Autor
Dokładnie… 🙁
no i zrobiłam, pyszne, fajne, jest z nimi roboty….podczas smażenia, trzeba uważać, delikatnie, ale wartooooooo <3
Autor
super, że smakowały 😀
Masz rację, mega delikatne, ale smak nie do opisania, super! 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowały 🙂
Kusisz jak zwykle, jutro robię na śniadanko 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Szybkie i pyszne 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowały 🙂
O! właśnie czegoś takie szukałam;) a teraz idę do kuchni;D
Autor
🙂 Daj proszę znać, czy przepis zasmakował 🙂