Jedną z rzeczy, za którymi nie przepadam w kuchni jest smażenie… Oczywiście bardzo lubię smażone dania, ale sama czynność już nie należy do moich ulubionych ; ) Do tej pory sos ogórkowy (na bazie korniszonów) przygotowywałam głównie do ryb, ale pomysł Margarytki, aby wykorzystać go w połączeniu ze schabem bardzo mnie zaintrygował. Nie przypuszczałam, że to danie aż tak przypadnie nam do gustu! Bardzo szybki, a zarazem pyszny obiad. Polecam!!!
Składniki :
- 4 plastry schabu (u mnie ok. 1 kg)
- 1 średnia cebula
- 10 ogórków kiszonych (ok. 400 g bez zalewy)
- sól, pieprz, słodka papryka, chili, 1 listek laurowy, szczypta cukru
- 1 łyżką mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
Plastry schabu delikatnie rozbić, opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Głęboką patelnię rozgrzać i rozpuścić na niej jedną łyżkę klarowanego masła. Przełożyć plastry schabu i podsmażyć z obu stron, doprawić solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką i podsmażać jeszcze po minucie na każdej ze stron. Podczas smażenia prawdopodobnie z mięsa wydzieli się część wody z tzw. szumem, który ja odlewam (choć wiem, że są jego zwolennicy ; ). Po odlaniu całej wody, dodać pozostałą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać ją do czasu, aż się zarumieni. Po tym czasie dodać 1,5 szklanki wody, listek laurowy oraz szczyptę chili. Gotować na średnim ogniu przez ok 40 min, do miękkości schabu. (Po 20 minut można mięso dusić pod przykryciem). W razie potrzeby, lub jeśli lubicie więcej sosu, należy mięso dodatkowo podlać wodą – ja przed końcem gotowania dodałam kolejną szklankę wody. Po tym czasie przełożyć mięso do miseczki i przykryć folią aluminiową. Na patelnię dodać ogórki starte na grubych oczkach tarki wraz ze szczyptą cukru. Zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku. 1 łyżkę mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną zaklepkę przelać do sosu, aby go zagęścić. Dokładnie wymieszać i do otrzymanego ogórkowego sosu przełożyć ponownie plastry schabu. Gotować chwilę razem w celu podgrzania.
Smacznego : )
Bardzo ciekawy sosik do mięsa 😉
Autor
Zdecydowanie polecam 🙂
Ciekawe połączenie! Przepis zapisany do wypróbowania 🙂
Autor
Warto 🙂
widziałam to mięsko u Margarytki i też mnie zaintrygowało:)
Autor
Wprowadziłam drobne zmiany, sle koncepcja super 🙂 polecam!
Obiadek marzenie!
Autor
Zapraszam 🙂
Bardzo fajny, szybki obiad, Mąż był zaskoczony, ale po pierwszym kęsie był już kupiony 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Takie proste, a jakie pyszne !!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pychota 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Wyszło super 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Wspaniały przepis często wracam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Rewelacja nie byłam przekonana z tymi ogórkami ale zapisuje do powtórzenia 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Obiad godny polecenia połaczenie wydaje się dziwne ale wszystkim smakowało 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Wspaniałe mięso, kruche pyszne bardzo smakowało wszystkim zaproszonym gościom.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂