Panzanella, czyli włoska sałatka chlebowo pomidorowa. Pierwszy raz ujrzałam ją w menu włoskiej restauracji i po przeczytaniu składników nie bardzo wiedziałam czym różni się od popularnej bruschetty : ) Właściciel, który jest rodowitym Włochem szybko wyjaśnił mi, że kluczową różnicą jest sposób podania. Wersja ta od razu przypadła mi do gustu, więc koniecznie musiałam szybko powtórzyć ją w domu. Prosto, pysznie i zdrowo : ) Polecam!!!
Składniki:
- 8 kromek chleba razowego
- 4 dojrzałe pomidory malinowe
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek (u mnie bazyliowa)
- 2 garści świeżych listków bazylii
- sól, pieprz
Chleb podpiec na grillu elektrycznym (lub w piekarniku). Pokroić na mniejsze kostki. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Dodać do pomidorów wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekaną bazylię i oliwę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wmieszać kromki chleba. Osobiście lubię zjadać od razu, kiedy chleb nasiąknie odrobinę od pomidorowej masy, ale nadal jest chrupiący.
Smacznego!
Wow! To musi być cudowne 🙂
Autor
Polecam, sałatka jest pyszna 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Miałam kiedyś okazje spróbować na wakacjach ale za nic nie mogłam sobie przypomnieć jak to sie nazywało 🙂 na pewno spróbuje 🙂
Autor
Nazwa była mało znana także w moim środowisku 🙂 ale teraz na pewno zapadnie nam w pamięć 🙂
Jutro będzie i u mnie 🙂 uwielbiam sałatki ale o chlebowej pierwsze słyszę 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Obłędna nawet synek się zajadał a on jest przeciwnikiem warzyw!!!!!
Autor
Ooo to efekt został osiągnięty 🙂
Super przepis! Fajne do grilla 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Wszystkie składniki które lubię, więc musi być pyszne 😋
Autor
Najlepsza sałatka na lato 🙂
Nie spodziewałam się że najmłodszy w rodzinie i tą sałatkę wciągnie z takim apetytem😃 Nie straszna mu była cebulka i czosnek😊Wie co dobre!
wszystko co pomidorowe zjem z wielką chęcią 🙂
Autor
Mam dokładnie tak samo 🙂
Świetny przepis 🙂 Sam uwielbiam pomidory w różnej formie. Szkoda tylko, że kończy się lato – bo nasze, krajowe, gruntowe są najlepsze. Szczególnie malinowe. Te Holenderskie czy Hiszpańskie nie mają smaku.
Autor
Dziękuję 🙂 Za naszymi polskimi pomidorami również będę tęsknić, więc trzeba korzystać póki jeszcze są 🙂
Coś prostego i w sam raz dla mnie na śniadanie. Trzeba jakoś wykorzystać te pomidory z ogródka 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak smakowało 🙂
Pycha polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Sałatka wyszła przepyszna 🙂 kilka składników a efekt wow 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Mniam całej rodzince posmakowała 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂