Przepyszny mazurek cytrynowy z białą czekoladą to idealne ciasto na nadchodzącą Wielkanoc. Obłędnie kruchy spód w towarzystwie orzeźwiającego, lekkiego, ale intensywnego cytrynowego kremu z wyczuwalną nutą białej czekolady na pewno podbije Wasze serca. Polecam!!!
Składniki na kruchy spód (blacha 35x11cm):
- 175 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g margaryny Palma
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 15 minut, a następnie wylepić nim dno i boki blachy do mazurka. Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190 C (termoobieg). Wyjąć, przestudzić.
Składniki na cytrynową masę:
- 2 duże cytryny (ok. 200 ml soku)
- 2 jajka (wielkość L)
- 50 g cukru pudru
- 70 g margaryny Palma
- 70 g białej czekolady
Z cytryn wycisnąć sok, przetrzeć przez drobne sitko, aby był klarowny. Dodać do metalowej miski wraz z roztrzepanymi jajkami i przesianym cukrem pudrem. Miskę ustawić na garnku z wodą, tak aby nie dotykała jej powierzchni i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje (jeśli nie ma możliwości gotowania w kąpieli wodnej można również użyć zwykłego rondelka z grubym dnem). Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać posiekaną na mniejsze kawałki margarynę i posiekaną białą czekoladę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Przestudzić i przelać na schłodzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
Dekoracja:
- 1 białko
- 50 g drobnego cukru
- płatki migdałów
Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując. Masa powinna być gładka i błyszcząca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny między palcami). Masę przełożyć do woreczka cukierniczego z ulubioną końcówką i wyciskać małe bezy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowymi bezikami i płatkami migdałowymi udekorować mazurek.
Smacznego!
Film z przygotowania mazurka krok po kroku znajdziecie na moim kanale YouTube – zachęcam do zasubskrybowania 🙂
*Wpis powstał przy współpracy z Palma
Przepiękny!!!
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Na pewno zrobię 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Przepięknie udekorowany ja niestety nie mam ręki do bezy ale najwyżej kupię albo zrobię inaczej dekor 🙂
Autor
Proszę spróbować, kluczem jest odpowiednio długie miksowanie, aby cukier zdążył się rozpuścić 🙂 Oczywiście można również ozdobić wg własnego upodobania 🙂
Czy on jest mocno słodki? Można dać więcej czekolady?
Autor
Jest orzeźwiający 😀 można dać więcej czekolady, ale cytryna powinna dominować 🙂
Ja lubię słodkie wypieki i wolałam aby był bardziej czekoladowy niż cytrynowy więc dałam 100 g białej czekolady i jak dla mnie super 🙂 Pierwszy raz robiłam kruche na margarynie i wyszło fajne a dodatkowo nie schładzałam w ogóle w lodówce a z masłem zawsze 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Jaki wymiar blaszki? Czy keksowka będzie ok?
Autor
35×11 cm 🙂 z keksówki trudno będzie wyjąć kruche ciasto, chyba że posiada Pani taką z odpinanym rantem
Cudo 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Cudowny 🥰
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Mniam ten krem jest rewelacyjny na pewno wykorzystam ponownie nie tylko do mazurka 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pyszny i orzeźwiajacy to mało powiedziane bedzie powtórka na Wielkanoc !!!
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Bardzo dobry mazurek
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Pyszny i lekki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Najlepszy mazurek jaki jadłam, bardzo fajnie kwaskowy taki orzeźwiający a nie przesłodzony jak zazwyczaj mazurki 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Hej! Jak myślisz, czy jak mam blachę 25×20 to będzie okej, czy większych ilości składników? Pozdrawiam!
Autor
Ciasto będzie cieńsze i mazurek niższy, ale jeśli to nie przeszkadza to będzie ok 🙂
czy można użyć gotowego lemon curd? jeśli tak to w jakich proporcjach?
Autor
Niestety nie wiem, nie korzystałam i nie umiem porównać z konsystencją takiego gotowego 🙁 Z proporcjami trzeba by próbować „na oko”, ale pewnie będą zbliżone 🙂
Hej,
Prześliczny mazurek😍
Jak duża jest ta forma do mazurka? Chodzi mi o konkretne wymiary, żeby wiedzieć, czy do mojej potrzebuję pojedynczej, czy może podwójnej ilości składników.
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Autor
Cześć 🙂 dziękuję, wymiary foremki to 35×11 cm 🙂
Jesl zrobie w okragłej blaszce, to jaki wymiar blaszki bedzie odpowiedni na ta ilosc składników o srednicy 26 czy 28 ?
Autor
Na 28cm wychodzi 1,6 porcji, można spokojnie zaokrąglić do 1,5 🙂
Robiłam na święta.Pyszny! Inny!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Czy zamiast 2 – óch jajek do kremu mogę dodać 4 albo 6 żółtek? zostaną mi z innego wypieku i szkoda by było zmarnować?z góry dziękuję za odpowiedź
Autor
Niestety nie za bardzo 🙁 Żółtka można np. spożytkować do kruchego ciasta lub faworków 🙂
Krem cytrynowy petarda, nawet moim dzieciom bardzo smakuje 😁
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Chciałabym skorzystać z tego przepisu. Jaka trwałość ma krem cytrynowy? Wygląda apetycznie 😍
Autor
Polecam 🙂 krem może stać do tygodnia w lodówce 🙂