Po wypieku ostatniego tortu zostało mi trochę serka mascarpone, a ponieważ miałam w planach rogaliki, postanowiłam go wykorzystać do ich przygotowania. Byłam dobrej myśli, bo mascarpone świetnie sprawdził się również jako dodatek do ciasta drożdżowego, ale przyznam, że nie spodziewałam się, aż tak pysznego efektu : ) Ciasto kruche z jego udziałem jest świetne! Rogaliki wyszły tak pyszne, że tym razem nadzienie zdecydowanie grało rolę drugoplanową : ) Polecam!!!
Składniki (16 małych rogalików):
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 115 g mascarpone
- 130 g mąki pszennej
- 2 łyżki konfitury malinowej
- 2 łyżki kremu czekoladowego + garść posiekanych orzechów włoskich
Masło utrzeć z mascarpone na puszystą masę. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto przełożyć na folię spożywczą, uformować kształt przypominający kulę i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować na kształt koła, delikatnie podsypując mąką. Połowę koła posmarować konfiturą malinową, drugą część kremem czekoladowym oraz posiekanymi orzechami. Pokroić na 16 wąskich trójkątów (najpierw koło kroję na 4 ćwiartki, później każdą z nich na pół itd.) i zwinąć rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 20 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) prze ok. 20 minut do czasu aż rogaliki delikatnie urosną i się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
super rogaliki 🙂 porywam jednego do kawki 🙂
Autor
Proszę się częstować 🙂
Te rogaliki są niewykonalne . BYĆ może jest to dobra baza na ciasto. Ciasto się rwie i rozchodzi nie da się rozwałkować mimo 3 godzin w lodówce
Autor
Bardzo mi przykro, że się nie udało 🙁 ciasto może być trochę klejące, dlatego przy wałkowaniu polecam podsypać stolnicę i wałek mąką 🙂 Robiłam je wielokrotnie (czytelnicy również 😉 ) i nigdy nie miałam problemu 🙂
Ganialne 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pychota!!!
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Muszą smakować wspaniale 🙂
Autor
Potwierdzam 😉
Bardzo smaczne polecam 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Wyszły przepysznie 🙂 zrobiłam z powidłami 🙂
Autor
Super 🙂
Doskonałe <3
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Bardzo nam posamokowaly 🙂
Autor
Super 🙂
Wyszły świetne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Rogaliki idealne!!! Wszyscy zachwyceni szybko sie robi i wychodzą kruche jak ze sklepu 🙂
Super, że posmakowały 🙂
Pyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Jak mąkę pszenną zmienię na orkiszową 200 albo owsianą 2000 to jest szansa, że rogaliki wyjdą? 🙂
Autor
Tak 🙂 może być jednak potrzeba dodać ich więcej o ok. 20-30 g, trzeba obserwować ciasto. Dobrze schłodzone jest prostsze w „obsłudze”, ale wałkując i tak potrzeba trochę podsypać mąką 🙂
Super przepis rogaliki wyszły pyszka!
Autor
Bardzo się cieszę 🙂