Zawsze kiedy przesyłacie mi Wasze sprawdzone przepisy jest mi bardzo miło : ) Od dawna przymierzałam się do zrobienia domowych lodów waniliowych, bez użycia maszyny : ) U mnie w domu robiło się je bez dodatku jajek (muszę sprawdzić przepis u mamy i podam Wam też tamtą wersję ; ), ale te nadesłane przez Aśkę również są super! Trochę je zmodyfikowałam, stanowią bazę pod dowolny smak i już zamarzyły mi się truskawkowe albo z dodatkiem oreo ; ) Dziękuję za przepis i polecam!
Składniki (około 700 ml):
- 300 ml śmietanki 36%
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (7 g) lub ok. 2 łyżek domowego cukru waniliowego
- 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
Jajka sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną masę. Dodajemy połowę cukru i ponownie mieszamy. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę, a w kolejnym żółtka z przegotowaną wodą i cukrem, do uzyskania prawie białej masy. Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Nakrywamy folią aluminiową i przekładamy do zamrażarki. U mnie lody były gotowe po 1 nocy ; )
Smacznego : )
Witam,
a powiedz czy to są lody z tych miękkich czy zamarzają na kamień?
Autor
U nas wystarczyło ich tylko na jeden dzień i nie było problemu z uformowaniem kulek 🙂
Nie ma to jak domowe lody! Najtrudniej tylko na nie czekać. 🙂
Autor
Dokładnie tak! oczekiwanie najgorsze 🙂
świetne te lody:D muszę wreszcie zrobić, bo ciągle odkładam, nie mam maszyny więc Twój przepis jak znalazł:)
Wyglądają obłędnie! Czuję się zaproszona 🙂
Aniu polecam 🙂
Szwagierka oczywiście zapraszam 🙂
Mmm, pychotka 🙂 Nie mam maszynki, więc takie przepisy są na wagę złota 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 😀
Wszystko co domowe – najlepsze 🙂 Może odważę się w końcu zrobić 🙂
Autor
Polecam 🙂 proste, a jakie smaczne 🙂
Moje dzieci uwielbiają te lody, nawet stwierdzily że lepsze niż kupione
Autor
Bardzo mi miło! 🙂
Morze moje szkraby też przekonam do tych domowych.
Autor
Polecam! 🙂
hej hej! thenks! szukałam przepisu bardzo długo dzięki!
Autor
Bardzo się cieszę, że się przyda! 🙂
Właśnie je zrobiłam 🙂 Dam znać, jakie wyszły po konsumpcji. Pozdrawiam Martuś 😉
Autor
W takim razie czekam na opinię po spróbowaniu 🙂 Również pozdrawiam i życzę smacznego! 🙂
czy można użyć śmietany 30 % ?
Autor
Tak 🙂
Do chyba pierwsze lody jakie mi się udały:) Właśnie się nimi zajadam, są pyszne!
Pierwotnie miały być waniliowe, ale dodałam zmiksowane truskawki i powstały truskawkowe:) Nie są takie jak ze sklepu (bo nie ma chemii), są dużo lepsze!:) Na ogół nie lubię truskawek ze śmietaną, te lody mi troszkę przypominają ten smak, ale jednak lody mi smakują:) Stwierdziłam wraz z mamą, że przez tą drogą kremówkę lody nie należą do najtańszych, ale na pewno do najzdrowszych! Wyszedł mi 1 litr lodów (zrobiłam w opakowaniu po lodach;)). Ogólnie – polecam! Następnym razem próbuję z innymi dodatkami:) może bakaliowe?:) albo poziomkowe/jagodowe?:)
Autor
Super, ze smakowały:) truskawkowe tez juz robiłam, ale z bakaliami brzmią nieziemsko!!!! Chyba dodam jeszcze wiorki z czekolady i bedą idealne :)dzięki za inspirację 🙂
Wyszły pyszne – dodałam kilka truskawek, narzeczonemu smakowały bardzo a to prawdziwy smakosz lodów 🙂 Pozdrawiam
Autor
Bardzo się cieszę, ze nawet smakosz lodów docenił ten smak 🙂
Marta, teraz to Ty mi podpowiedziałaś:) Faktycznie z tymi wiórkami czekoladowymi będzie super pomysł. A nie widziałaś w jakimś hipermarkecie taniej kremówki?
Autor
U mnie dość ciężko znaleźć śmietankę 36%, więc niestety nie mam wyboru, jeśli chodzi o ceny 🙂 Chyba trzeba by było wypatrywać promocji, ale co poradzimy jak czas nas nagli 😀
Zrobilam- lody przepyszne, doslownie rozplywaja sie w ustach
Autor
Super, bardzo się cieszę, ze smakowały 🙂
Mam nowy pomysł na lody! 😀 mówiłaś o czekoladzie startej do lodów, ale aktualnie takiej nie mam w domu, a mam…. kruszynki, więc może lody ciasteczkowe? 😉
Autor
Ten pomysł jest genialny!!!!!!!!! 😀
Wtedy kiedy pisałam o tym pomyśle – od razu wzięłam się do roboty:) już są całkiem dobre jeśli chodzi o konsystencję, a smak – NIEZIEMSKIE! Nigdy, na prawdę nigdy nie jadłam lepszych lodów. Nazwałam je bakaliowo-ciasteczkowe, bo dałam ze 4 ciastka kruszynki pokrojone drobno, 1 biszkopt, rodzynki, migdały, orzechy laskowe i trochę posypki czekoladowej (dałam co miałam w domu akurat;)). I mogę szczerze polecić! Musisz spróbować, miło by było gdybyś opublikowała taki przepis u siebie na blogu, bo na prawdę warto:) początkowo robiłam jak pod waniliowe, dałam cukier waniliowy i aromat waniliowy:) plus te bakalie.
Autor
Lato dopiero się zaczyna, więc mam nadzieję, że uda się jeszcze zamieścić Twoją wersję, bo mam na nią dużą ochotę!!! 😀
Tylko zapomniałabym, z mniejszą ilością cukru, może 50g, bo dzisiaj z mamą chciałyśmy zjeść to zjadłyśmy z 5 łyżeczek i już nie możemy bo za słodkie;) orzez te ciastka takie słodkie.
Autor
Cenna uwaga 😀 mi słodycz nie przeszkadza, ale dla domowników na pewno będzie to ważne 😀
Świetne te lody! Zmniejszyłam tylko ilość cukru, dodałam posiekane orzechy i są idealne. Cieszę się, że trafiłam na ten przepis, bo wcześniejsze lody, które robiłam zamarzały na kość. Następnym razem zrobię wersję kakaową i kawową. Pozdrawiam:)
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały, wersja kakaowa i kawowa brzmią kusząco 🙂
Lody są super, trochę za dużo cukru dałam i były za słodkie. Dziś zrobię je drugi raz i będę próbowała, by były odpowiednio słodkie. Polecam! 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały! daj znać jak uda Ci się znaleźć odpowiednią ilość cukru dla wersji mniej słodkiej 🙂
Wczoraj z mezem skusilismy sie i zrobilismy lody. Wyszly genialne. Super baza pod rozmaite dodatki. Juz planujemy dodac truskawki a nastepnym razem wiorki czekoladowe. A co powiecie na wiorki kokosowe…? Pozdrawiam 😉
Autor
Świetny pomysł z wiórkami 🙂
Mam pytanie do znawcow tematu: moja corka nie toleruje cukru i musze zamiast niego uzywac glukozy. Czy da sie je zrobic w taki sposob?
Iwona
Autor
Z glukozą nie próbowałam, ale można zaryzykować 🙂
Najlepszy przepis!!! 🙂
Autor
Też go uwielbiam… 😉
Uwielbiam te lody <3
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Lepsze niż z cukierni, ostatnio kombinowałam z dodatkami i mój hit ciemna czekolada i migdały NIEZIEMSKO pyszne połączenie !!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 ciemna czekolada i migdały brzmią super 🙂
Najlepsze jakie jedliśmy i bez maszynki super przepis !
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Najlepsze, uwielbiamy je:)
Autor
Bardzo się cieszę. My również 🙂
bardzo smaczne
Autor
Dziękuję 🙂
Fajnie, że nareszcie znalazłam przepis bez maszyny i do tego na takie pyszne lody, dziękuję 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowały 🙂
Robię od razu z podwójnej porcji! 😀
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Najlepsze lody jakie zrobiłam sama w domu!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Jaka znaczenie w tym przepisie na jaka zostanie użyta śmietana tzn ile %? Ja zawsze jako robię lody to potem zamrażają mi się na kamień i nie da się ich jeść;/
Autor
Zawsze robię ze śmietanką 36% i gwarantuję, że nie mają później konsystencji kamienia 🙂 Jeśli masz problem ze zbyt mocnym zamrożeniem, może spróbuj też wyjąć je na chwilę wcześniej przed podaniem?
Najlepszy przepis 🙂
Autor
Zdecydowanie 😀
Lody są super, najbardziej mi się podoba, że w końcu znalazł przepis bez maszynki będę wracać 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że lody posmakowały, to także mój waniliowy ulubieniec 🙂
Przepyszne! i można zrobić nawet zimą 🙂 domowe najlepsze i jaki wspaniały skład nie to co sklepowe 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniałe lody !!! kolejny przepis na medal pani Marto 🙂
Autor
Bardzo dziękuję! <3
Przepyszne!!!
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Cudowne są ledwo się powstrzmałam żeby je schłodzić 🙂
Autor
Super 🙂
moje ulubione lody! te wszystkie „nauralne” czy „rzemieślnicze” w ogóle się nie umywają 🙂 polecam dodać oreo lub inne dodatki 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂