Jak wiecie uwielbiam płatki owsiane, zwłaszcza w postaci pysznych i pożywnych ciasteczek ; ) Poniższą wersję (podejrzana tutaj) przygotowywałam już kilka razy zmieniając dodatki, a nawet zmniejszając liczbę masła oraz trzcinowego cukru i zawsze się udają. Idealnie nadają się jako przekąska dla dzieci. Polecam!!!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej lub graham
- 1/2 szklanka cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 1 jajko (wielkość L)
- ziarenka z jednej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanych suszonych moreli
- 2 łyżki posiekanych rodzynek
- 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka siemienia lnianego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (można użyć robota kuchennego), następnie uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przełożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 C (termoobieg), schłodzone kulki piec przez 17 minut.
Smacznego!
Kocham takie ciasteczka a domowych nigdy nie jadłam 🙂
Autor
Koniecznie wypróbuj, a do tych „sklepowych” już nie wrócisz 😉
Pysznie wyglądają porywam kilka 🙂
Autor
Proszę się częstować 😀
OOO DZIECIAKI SIĘ UCIESZĄ
Autor
Na pewno! 🙂
Podoba mi się to! Kolekcjonuję…Idealne dla każdego, nawet najmłodszy się załapie 😉
Autor
Też je uwielbiam (jestem maniakiem płatków owsianych i bakalii w każdej postaci) i chociaż robiłam już wiele wersji ciasteczek owsianych ta zdecydowanie jest moją ulubioną 🙂 Synek powinien być zadowolony i do tego będzie miał pożywną przekąskę 🙂
Jest dokładnie tak jak napisałaś 🙂 Wszyscy zadowoleni 🙂 Jednym słowem ciasteczkowe „debeściaki” 😉
Autor
Super!!! 🙂 bardzo się cieszę, że znaleźli się kolejni fani tych ciasteczek:)
Wyglądają obłędnie i ten słoik cudo!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Zaraz robię, piszesz że można dać mniej cukru 1/4 szklanki wystarczy?
Autor
Tak 🙂
do wypieków owsianych mam po prostu słabość 🙂
Autor
Ja też! jestem totalnym maniakiem płatków owsianych 😉 uwielbiam w każdej postaci… 🙂
Smakują wybornie faktycznie najlepsze hahahaha
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Esktra! piekłam dla dzieci a skończylo się na tym, że my z męzem do pracy braliśmy jako drugie śniadanie :))
Autor
Wcale się nie dziwię :)))
Wyszły przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Są świetne znikneły błyskawicznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Przepyszne ❤️
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Ciasteczka są pyszne piekę juz kolejny raz i dzieci jedzą ze smakiem a zazwyczaj wybrzydzają 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy maslo nalezy stopic czy pozostawic w temperaturze pokojowej?
Autor
Nie roztapiamy 🙂
Przepyszne ciasteczka 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Rewelacja przepis jest super każdy kto spróbuje pyta o niego 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂