Mazurek cytrynowy z białą czekoladą

Przepyszny mazurek cytrynowy z białą czekoladą to idealne ciasto na nadchodzącą Wielkanoc. Obłędnie kruchy spód w towarzystwie orzeźwiającego, lekkiego, ale intensywnego cytrynowego kremu z wyczuwalną nutą białej czekolady na pewno podbije Wasze serca. Polecam!!!

Mazurek cytrynowy z białą czekoladą

Składniki na kruchy spód (blacha 35x11cm):

  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g margaryny Palma
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 15 minut, a następnie wylepić nim dno i boki blachy do mazurka. Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190 C (termoobieg). Wyjąć, przestudzić.

Składniki na cytrynową masę:

  • 2 duże cytryny (ok. 200 ml soku)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 50 g cukru pudru
  • 70 g margaryny Palma
  • 70 g białej czekolady

Z cytryn wycisnąć sok, przetrzeć przez drobne sitko, aby był klarowny. Dodać do metalowej miski wraz z roztrzepanymi jajkami i przesianym cukrem pudrem. Miskę ustawić na garnku z wodą, tak aby nie dotykała jej powierzchni i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje (jeśli nie ma możliwości gotowania w kąpieli wodnej można również użyć zwykłego rondelka z grubym dnem). Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać posiekaną na mniejsze kawałki margarynę i posiekaną białą czekoladę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Przestudzić i przelać na schłodzone ciasto. Schłodzić w lodówce.

Dekoracja:

  • 1 białko
  • 50 g drobnego cukru
  • płatki migdałów

Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując. Masa powinna być gładka i błyszcząca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny między palcami). Masę przełożyć do woreczka cukierniczego z ulubioną końcówką i wyciskać małe bezy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowymi bezikami i płatkami migdałowymi udekorować mazurek.

Smacznego!

Mazurek na margarynie
Kruche ciasto na mazurek
Mazurek jak zrobić
Mazurek najlepszy przepis
Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy przepis
Mazurek cytrynowy z białą czekoladą przepis
Orzeźwiający mazurek cytrynowy

Film z przygotowania mazurka krok po kroku znajdziecie na moim kanale YouTube – zachęcam do zasubskrybowania 🙂

*Wpis powstał przy współpracy z Palma

Komentarzy: 42

  1. Aga
    16 marca 2021 / 11:12

    Przepiękny!!!

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 12:19

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Isia
    16 marca 2021 / 13:05

    Na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:09

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Anna
    16 marca 2021 / 14:30

    Przepięknie udekorowany ja niestety nie mam ręki do bezy ale najwyżej kupię albo zrobię inaczej dekor 🙂

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:09

      Proszę spróbować, kluczem jest odpowiednio długie miksowanie, aby cukier zdążył się rozpuścić 🙂 Oczywiście można również ozdobić wg własnego upodobania 🙂

  4. Ewa
    16 marca 2021 / 15:42

    Czy on jest mocno słodki? Można dać więcej czekolady?

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:08

      Jest orzeźwiający 😀 można dać więcej czekolady, ale cytryna powinna dominować 🙂

    • Mirka
      17 marca 2021 / 13:09

      Ja lubię słodkie wypieki i wolałam aby był bardziej czekoladowy niż cytrynowy więc dałam 100 g białej czekolady i jak dla mnie super 🙂 Pierwszy raz robiłam kruche na margarynie i wyszło fajne a dodatkowo nie schładzałam w ogóle w lodówce a z masłem zawsze 🙂

      • Marta
        Autor
        18 marca 2021 / 8:52

        Cieszę się, że posmakowało 🙂

        • 25 marca 2024 / 19:10

          Jaki wymiar blaszki? Czy keksowka będzie ok?

          • Marta
            Autor
            25 marca 2024 / 19:57

            35×11 cm 🙂 z keksówki trudno będzie wyjąć kruche ciasto, chyba że posiada Pani taką z odpinanym rantem

  5. Malwina
    16 marca 2021 / 19:01

    Cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:48

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  6. Majka
    16 marca 2021 / 22:07

    Cudowny 🥰

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:48

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Iwona
    18 marca 2021 / 15:30

    Mniam ten krem jest rewelacyjny na pewno wykorzystam ponownie nie tylko do mazurka 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 10:29

      Bardzo się cieszę 🙂

  8. Kinia
    18 marca 2021 / 20:46

    Pyszny i orzeźwiajacy to mało powiedziane bedzie powtórka na Wielkanoc !!!

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 10:30

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. helena
    20 marca 2021 / 12:41

    Bardzo dobry mazurek

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 13:00

      Miło mi, że posmakował 🙂

  10. Kinga
    24 marca 2021 / 17:32

    Pyszny i lekki 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:42

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Renia
    28 marca 2021 / 12:01

    Najlepszy mazurek jaki jadłam, bardzo fajnie kwaskowy taki orzeźwiający a nie przesłodzony jak zazwyczaj mazurki 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:22

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Martusia
    2 kwietnia 2021 / 19:27

    Hej! Jak myślisz, czy jak mam blachę 25×20 to będzie okej, czy większych ilości składników? Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:25

      Ciasto będzie cieńsze i mazurek niższy, ale jeśli to nie przeszkadza to będzie ok 🙂

  13. Magdalena
    5 kwietnia 2022 / 9:44

    czy można użyć gotowego lemon curd? jeśli tak to w jakich proporcjach?

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2022 / 8:13

      Niestety nie wiem, nie korzystałam i nie umiem porównać z konsystencją takiego gotowego 🙁 Z proporcjami trzeba by próbować „na oko”, ale pewnie będą zbliżone 🙂

  14. Justyna
    7 kwietnia 2022 / 23:55

    Hej,
    Prześliczny mazurek😍
    Jak duża jest ta forma do mazurka? Chodzi mi o konkretne wymiary, żeby wiedzieć, czy do mojej potrzebuję pojedynczej, czy może podwójnej ilości składników.
    Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2022 / 1:26

      Cześć 🙂 dziękuję, wymiary foremki to 35×11 cm 🙂

  15. Monika
    13 kwietnia 2022 / 15:52

    Jesl zrobie w okragłej blaszce, to jaki wymiar blaszki bedzie odpowiedni na ta ilosc składników o srednicy 26 czy 28 ?

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2022 / 13:55

      Na 28cm wychodzi 1,6 porcji, można spokojnie zaokrąglić do 1,5 🙂

  16. dorota
    26 kwietnia 2022 / 12:21

    Robiłam na święta.Pyszny! Inny!

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2022 / 0:36

      Super, że posmakowało 🙂

  17. Roksi35
    6 kwietnia 2023 / 22:35

    Czy zamiast 2 – óch jajek do kremu mogę dodać 4 albo 6 żółtek? zostaną mi z innego wypieku i szkoda by było zmarnować?z góry dziękuję za odpowiedź

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:06

      Niestety nie za bardzo 🙁 Żółtka można np. spożytkować do kruchego ciasta lub faworków 🙂

  18. Kasia
    17 maja 2023 / 15:15

    Krem cytrynowy petarda, nawet moim dzieciom bardzo smakuje 😁

    • Marta
      Autor
      22 maja 2023 / 17:20

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Monika
    26 marca 2024 / 13:44

    Chciałabym skorzystać z tego przepisu. Jaka trwałość ma krem cytrynowy? Wygląda apetycznie 😍

    • Marta
      Autor
      26 marca 2024 / 14:20

      Polecam 🙂 krem może stać do tygodnia w lodówce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 + 2 =