Żytni chleb sodowy „superszybki i superłatwy” znaleziony w książce Jamiego Olivera – Superfood na co dzień. Do jego przygotowania nie potrzebujemy ani drożdży ani zakwasu, jest bardzo pożywny, bogaty w błonnik i ważne składniki odżywcze zwłaszcza fosfor. Do tego przygotowuje się go błyskawicznie, bez wyrastania i pysznie smakuje, najlepiej na gorąco niedługo po upieczeniu : ) Polecam!
Składniki:
- 250 g mąki razowej typ 2000
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 jajko (wielkość L)
- 300 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
Do dużej miski wsypać obie mąki, płatki owiane, sodę oczyszczoną i sól morską. W oddzielnej misce jajko ubić z maślanką lub jogurtem, po czym wmieszać do suchych składników. Wyrobić ciasto (można użyć robota kuchennego). Uformować kulę i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu chleb oprószyć lekko mąką. Rozpłaszczyć kulę rękami, tworząc okrągły bochenek o wysokości ok. 3 cm. Wierzch naciąć nożem w kratkę na głębokość ok. 0,5 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 40-45 minut do czasu aż powstanie chrupiąca skórka, a przy uderzeniu w spód bochenek wyda głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Smacznego!
Muszę koniecznie zrobić, bo wygląda wybornie!
Autor
Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂
Spadłaś mi z nieba 😉 Tak myślałam co dziś za szybki chlebek upiec 🙂 Zaraz się za niego biorę 🙂
Autor
Ostatnio też nie mogę sobie niestety pozwolić na dłuższe wyrastanie, ale na szczęście znalazła się na to rada 🙂
Super na pewno wypróbuję 🙂
Autor
Polecam, szybko i smacznie 🙂
Pysznie wygląda uwielbiam przepisy jamiego
Autor
To na pewno się nie rozczarujesz 🙂
Bardzo apetycznie wygląda 🙂
na pewno go zrobię, bardzo podoba mi się ten przepis 🙂 długo zachowuje świeżość?
Autor
U nas wytrzymał dwa dni 😉 najlepszy zdecydowanie na ciepło, kolejnego dnia odkroiłam tylko pierwszy kawałek i odgrzałam w tosterze, bo trochę się wysuszył, ale kolejne były już mięciutkie 🙂
Super chleb! zupełnie inny smak niż tradycyjnego chleba, ale bardzo smaczny 🙂
Autor
Tak smakuje zupełnie inaczej! jak to u Jamiego smaki bardzo oryginalne 🙂
Szybko się przyrządza i dobrze smakuje, ale wydaje mi się, że wyszedł trochę za słony. Przy następnym dam raczej 1/3 łyżeczki soli, ale ogólnie przepis bardzo dobry. 🙂 Pozdrawiam.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 ilość soli zawsze będzie można dopasować do własnych upodobań 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dzisiaj zrobiliśmy z 1/3 łyżeczki soli. Na nasz smak wyszło idealnie. 🙂 Pozdrawiam.
Autor
Działacie jak błyskawica! 🙂 super, skoro 1/3 łyżeczki wystarcza przetestuję przy najbliższej okazji 🙂
Witam, jakiej mąki razowej pani użyła do tego przepisu? Żytniej? Czy może być również orkiszowa?
Autor
Użyłam tych, które podałam w składnikach tzn. razowej typ 2000 i żytniej typ 720 😉 można poeksperymentować z zamianą, ale to zupełnie różne mąki, więc zmienią się proporcje i smakowo wyjdzie inny chleb 😉