Żytni chleb sodowy

Żytni chleb sodowy „superszybki i superłatwy” znaleziony w książce Jamiego Olivera – Superfood na co dzień. Do jego przygotowania nie potrzebujemy ani drożdży ani zakwasu, jest bardzo pożywny, bogaty w błonnik i ważne składniki odżywcze zwłaszcza fosfor. Do tego przygotowuje się go błyskawicznie, bez wyrastania i pysznie smakuje, najlepiej na gorąco niedługo po upieczeniu : ) Polecam!


Zytni-chleb-sodowy-Jamie-Oliver

Składniki:

  • 250 g mąki razowej typ 2000
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 300 ml maślanki lub jogurtu naturalnego

Do dużej miski wsypać obie mąki, płatki owiane, sodę oczyszczoną i sól morską. W oddzielnej misce jajko ubić z maślanką lub jogurtem, po czym wmieszać do suchych składników. Wyrobić ciasto (można użyć robota kuchennego). Uformować kulę i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu chleb oprószyć lekko mąką. Rozpłaszczyć kulę rękami, tworząc okrągły bochenek o wysokości ok. 3 cm. Wierzch naciąć nożem w kratkę na głębokość ok. 0,5 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 40-45 minut do czasu aż powstanie chrupiąca skórka, a przy uderzeniu w spód bochenek wyda głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego!

Komentarzy: 19

  1. Kasia
    25 lutego 2016 / 12:22

    Muszę koniecznie zrobić, bo wygląda wybornie!

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2016 / 0:37

      Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

  2. Majka
    25 lutego 2016 / 19:02

    Spadłaś mi z nieba 😉 Tak myślałam co dziś za szybki chlebek upiec 🙂 Zaraz się za niego biorę 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2016 / 0:38

      Ostatnio też nie mogę sobie niestety pozwolić na dłuższe wyrastanie, ale na szczęście znalazła się na to rada 🙂

  3. mala
    25 lutego 2016 / 21:22

    Super na pewno wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2016 / 0:39

      Polecam, szybko i smacznie 🙂

  4. ola
    25 lutego 2016 / 22:23

    Pysznie wygląda uwielbiam przepisy jamiego

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2016 / 0:39

      To na pewno się nie rozczarujesz 🙂

  5. Karina
    26 lutego 2016 / 1:27

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂

  6. 26 lutego 2016 / 13:37

    na pewno go zrobię, bardzo podoba mi się ten przepis 🙂 długo zachowuje świeżość?

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2016 / 19:45

      U nas wytrzymał dwa dni 😉 najlepszy zdecydowanie na ciepło, kolejnego dnia odkroiłam tylko pierwszy kawałek i odgrzałam w tosterze, bo trochę się wysuszył, ale kolejne były już mięciutkie 🙂

  7. Dominika
    26 lutego 2016 / 19:32

    Super chleb! zupełnie inny smak niż tradycyjnego chleba, ale bardzo smaczny 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2016 / 19:46

      Tak smakuje zupełnie inaczej! jak to u Jamiego smaki bardzo oryginalne 🙂

  8. MoroS
    5 lutego 2017 / 16:26

    Szybko się przyrządza i dobrze smakuje, ale wydaje mi się, że wyszedł trochę za słony. Przy następnym dam raczej 1/3 łyżeczki soli, ale ogólnie przepis bardzo dobry. 🙂 Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:43

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 ilość soli zawsze będzie można dopasować do własnych upodobań 🙂 Pozdrawiam 🙂

      • MoroS
        6 lutego 2017 / 16:13

        Dzisiaj zrobiliśmy z 1/3 łyżeczki soli. Na nasz smak wyszło idealnie. 🙂 Pozdrawiam.

        • Marta
          Autor
          6 lutego 2017 / 23:50

          Działacie jak błyskawica! 🙂 super, skoro 1/3 łyżeczki wystarcza przetestuję przy najbliższej okazji 🙂

  9. Anna
    10 września 2019 / 9:34

    Witam, jakiej mąki razowej pani użyła do tego przepisu? Żytniej? Czy może być również orkiszowa?

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:37

      Użyłam tych, które podałam w składnikach tzn. razowej typ 2000 i żytniej typ 720 😉 można poeksperymentować z zamianą, ale to zupełnie różne mąki, więc zmienią się proporcje i smakowo wyjdzie inny chleb 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 23 =