Zwijany omlet z serem – pyszny i delikatny, świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja. Super smakuje również na zimno. Przepis pochodzi z książki Wioli Błazuckiej „Pierogi z kimchi” i jest to charakterystyczne danie koreańskiej kuchni, co mnie dość zdziwiło. Do tej pory nie miałam styczności z koreańskimi potrawami, więc cała książka jest dla mnie zaskakująca i inspirująca. Jeśli szukacie nieoczywistej książki kulinarnej polecam, to moje ostatnie odkrycie : ) Wiola prowadzi również swój kanał na YouTubie, jeśli wolicie taką formę przekazu. Osobiście uwielbiam kulinarne książki, więc forma pisana bardzo mi odpowiada. Książka jest podzielona na 3 poziomy wtajemniczenia, a ten pierwszy jest na tyle prosty, że nie potrzebujemy wyszukanych składników, aby przygotować poszczególne dania, w sam raz na początek, aby sprawdzić czy takie smaki nam odpowiadają.
Składniki:
- 4 jajka (wielkość L)
- 1/4 marchewki
- 1 cebula dymka
- szczypta soli
- 50 g sera mozzarella
- 1 łyżka oleju do smażenia
Do dzbanuszka lub małej miski wbić jajka. Marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać. Warzywa dodać do jajek i dokładnie roztrzepać, doprawić szczyptą soli. Na małej (najlepiej prostokątnej) patelni rozgrzać olej, wlać 1/3 masy, tak by pokryła całe dno. Na środku nasypać połowę sera. Gdy spód jest ścięty, a góra lekko płynna zacząć zwijanie jajka w zwarty rulon – używając płaskiej łopatki do smażenia. Omlet zostawić na jednym brzegu patelni, następnie dolać kolejną porcję jajka, dodać ser obok gotowego rulonu i po ścięciu spodu zwinąć całość zaczynając od gotowego już rulonu. Czynność powtórzyć. Całość powinna się ładnie skleić i mieć zwartą strukturę. Omlet możemy pokroić na plastry przed podaniem.
Smacznego!
Inspiracja – W. Błazucka „Pierogi z Kimchi”, więcej przepisów na śniadania znajdziecie tutaj.