Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zupy, zwłaszcza te pożywne i rozgrzewające. Pomimo, że za soczewicą nie przepadam do zup i gulaszu pasuje mi idealnie. Zupa świetnie sprawdzi się również dla osób dbających o linię, talerz (ok. 400 ml) ma zaledwie 130 kcal i moc składników odżywczych ; ) Polecam!
- 4 skrzydełka kurczaka (można pominąć w wersji wegetariańskiej)
- 3 litry wody
- zielona część pora
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Mięso opłukać, warzywa umyć, obrać. Zalać wodą, dodać przyprawy. Całość gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem do miękkości. (Od zagotowania wody ok. 60 min.)
Pozostałe składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnek
- świeży imbir – kawałek ok. 3 cm
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- 1/2 l przecieru pomidorowego
- 250 g soczewicy
- 1/2 łyżeczki kminku
Marchewki i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju do czasu aż się zeszklą (ok. 3 min.) Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na małych oczkach tarki imbir, pomidory i przecier. Dusić ok. 5 minut. Dodać przecedzony przez sito wywar i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Dodać przepłukaną soczewicę i kminek. Gotować do miękkości soczewicy. Doprawić do smaku.
Smacznego !