Moja Ciocia poczęstowała mnie ostatnio przepyszną kremową zupą z soczewicą i od razu wiedziałam, że po powrocie do domu czym prędzej będę musiała ją odtworzyć : ) Zupa jest bardzo prosta do przygotowania, a bazując na młodej włoszczyźnie również niezwykle aromatyczna. Polecam!!!
- 1 pęczek młodej włoszczyzny (opcjonalnie wystarczy marchewka i pietruszka)
- 1 i 1/2 l wody (jeśli zupa ma być zupą krem proponuje dać mniej ; ) )
- 1 cebula
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 200 g czerwonej soczewicy
- ulubione przyprawy ( u mnie 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu)
Umytą marchewkę, pietruszkę i seler (wszystkie razem z zielonymi częściami) oraz białą część pora zalać wodą i chwilę podgotować. Nie musimy gotować długo na wolnym ogniu, do miękkości, tak jak w przypadku bulionu. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Por, seler oraz całą zieleninę wyjąć z zupy, dodać przecier pomidorowy, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę i przyprawy. Gotować chwilę razem, a następnie zmiksować blenderem na gładką zupę.
Smacznego!