Moja Ciocia poczęstowała mnie ostatnio przepyszną kremową zupą z soczewicą i od razu wiedziałam, że po powrocie do domu czym prędzej będę musiała ją odtworzyć : ) Zupa jest bardzo prosta do przygotowania, a bazując na młodej włoszczyźnie również niezwykle aromatyczna. Polecam!!!
- 1 pęczek młodej włoszczyzny (opcjonalnie wystarczy marchewka i pietruszka)
- 1 i 1/2 l wody (jeśli zupa ma być zupą krem proponuje dać mniej ; ) )
- 1 cebula
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 200 g czerwonej soczewicy
- ulubione przyprawy ( u mnie 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu)
Umytą marchewkę, pietruszkę i seler (wszystkie razem z zielonymi częściami) oraz białą część pora zalać wodą i chwilę podgotować. Nie musimy gotować długo na wolnym ogniu, do miękkości, tak jak w przypadku bulionu. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Por, seler oraz całą zieleninę wyjąć z zupy, dodać przecier pomidorowy, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę i przyprawy. Gotować chwilę razem, a następnie zmiksować blenderem na gładką zupę.
Smacznego!
Pychota!!!! i piękne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Lubię zupę z soczewicy 🙂 U nas zupki robimy na przefiltrowanej wodzie z naszego filtra redox – ta woda podnosi wartości prozdrowotne jedzenia i picia zrobionych na tej wodzie.
Autor
🙂
Super propozycja 🙂
Autor
ardzo dziękuję 🙂
Mniammmm
Autor
Dziękuję 🙂
Bardzo dobra i szybka polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowała 🙂
To już kolejna zupka z soczewicy na Twoim blogu, tamtą ubóstwiam, robiłam tydzień temu. Tę też chętnie spróbuję 😉 Zdjęcia cuuudowne ♡♡♡
Autor
Dziękuję! 🙂 Zupa i gulasz to dwa dania, które przekonały mnie do soczewicy 🙂 Ta miała wyjść bardziej kremowa, ale te młode warzywka okazały się za małe w stosunku do objętości wody, którą dałam 🙂 Niemniej polecam, bo równie pyszna jak pierwsza 🙂
Dzień dobry, pyszna zupa zagościła też u nas 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Wiele razy już robiłam zupę z czerwoną soczewicą, ale w takim wydaniu jeszcze nie miałam okazji próbować, więc koniecznie zrobię.
Autor
Polecam 🙂