Site icon marta-gotuje.pl

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Bez papryki (podobnie jak bez pomidorów ; ) wprost nie potrafię się obejść! Są to zdecydowanie moje ukochane warzywa, a ich połączenie w postaci kremowej zupy – idealne! Po raz pierwszy skosztowałam jej u mojej siostry i od tej pory wpisała się do naszego menu na stałe ; ) 


Składniki:

  • 4 papryki
  • pieczonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, ew. szczypta cukru i nasze ulubione przyprawy

Papryki myjemy i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C z opcją grill i pieczemy przez ok 60 min., aż skórka będzie prawie czarna. Po tym czasie przekładamy do foliowej torebki, zamykamy i odkładamy na 10-15 minut, a następnie zdejmujemy skórę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przygotowane papryki i pieczone pomidory. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby doprawiamy. Miksujemy blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego : )




Follow my blog with Bloglovin
Wszyscy wiemy, że podstawą udanej zupy jest woda, więc dla tych z Was, którzy podobnie jak my zmagają się z ogromnym osadem w kranowej wodzie polecam dzbanek filtrujący firmy Dafi ; ) Więcej na temat tego niepozornego (ale niezastąpionego już w naszej kuchni) urządzenia znajdziecie na stronie producenta : )
Exit mobile version