Bez papryki (podobnie jak bez pomidorów ; ) wprost nie potrafię się obejść! Są to zdecydowanie moje ukochane warzywa, a ich połączenie w postaci kremowej zupy – idealne! Po raz pierwszy skosztowałam jej u mojej siostry i od tej pory wpisała się do naszego menu na stałe ; )
Składniki:
- 4 papryki
- 6 pieczonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1 szklanki bulionu
- sól, pieprz, ew. szczypta cukru i nasze ulubione przyprawy
Papryki myjemy i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C z opcją grill i pieczemy przez ok 60 min., aż skórka będzie prawie czarna. Po tym czasie przekładamy do foliowej torebki, zamykamy i odkładamy na 10-15 minut, a następnie zdejmujemy skórę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przygotowane papryki i pieczone pomidory. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby doprawiamy. Miksujemy blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin