Bez papryki (podobnie jak bez pomidorów ; ) wprost nie potrafię się obejść! Są to zdecydowanie moje ukochane warzywa, a ich połączenie w postaci kremowej zupy – idealne! Po raz pierwszy skosztowałam jej u mojej siostry i od tej pory wpisała się do naszego menu na stałe ; )
Składniki:
- 4 papryki
- 6 pieczonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1 szklanki bulionu
- sól, pieprz, ew. szczypta cukru i nasze ulubione przyprawy
Papryki myjemy i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C z opcją grill i pieczemy przez ok 60 min., aż skórka będzie prawie czarna. Po tym czasie przekładamy do foliowej torebki, zamykamy i odkładamy na 10-15 minut, a następnie zdejmujemy skórę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przygotowane papryki i pieczone pomidory. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby doprawiamy. Miksujemy blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin
Jeszcze takiej zupy nie jadłam czas to zmienić:). Zdjęcia przepiękne:)
Autor
Monika bardzo dziękuje i mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Wspaniała kremowa zupka, dziękuję za kolejny wpis w akcji 😉
Autor
Twoja akcja jest bardzo bliska mojemu sercu, więc chętnie biorę w niej udział 🙂
no, Martaa…jeszcze pewnie dobrze doprawiłaś, mhmm, spróbuję;) aa, a wiesz, że do pomidorowej, do pomidorów jak dasz szczyptę cynamonu….zyskuje?:)
Autor
Dużo nie doprawiałam, bo pomidory zrobiłam już w wersji pikantnej 😀 z cynamonem słyszałam, ale kiedyś dodałam do pomidorowego sosu do spaghetti i jakoś mi nie do końca pasował, choć było go więcej niż szczypta, więc może się ponownie przełamię 😀
Uwielbiam pomidory oraz kremowe zupy, wiec juz wiem co jemy na weekend:)
PS. Piękny „obrus”!!!!!!!!!!!!!
Autor
Bardzo mi miło i daj znać jak smakowało 🙂 A obrus również bardzo mi się podoba 🙂
wygląda fantastycznie:)
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
mniam 😛
Autor
To prawda:)
Piękny kolor, wygląda smakowicie!
Autor
Tak też smakuje 🙂
ooo mamo jak ja kocham tą zupkę 🙂
Autor
🙂
Moja ukochana zupa 🙂
Autor
🙂