Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Bez papryki (podobnie jak bez pomidorów ; ) wprost nie potrafię się obejść! Są to zdecydowanie moje ukochane warzywa, a ich połączenie w postaci kremowej zupy – idealne! Po raz pierwszy skosztowałam jej u mojej siostry i od tej pory wpisała się do naszego menu na stałe ; ) 


Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki:

  • 4 papryki
  • pieczonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, ew. szczypta cukru i nasze ulubione przyprawy

Papryki myjemy i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C z opcją grill i pieczemy przez ok 60 min., aż skórka będzie prawie czarna. Po tym czasie przekładamy do foliowej torebki, zamykamy i odkładamy na 10-15 minut, a następnie zdejmujemy skórę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przygotowane papryki i pieczone pomidory. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby doprawiamy. Miksujemy blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego : )


Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Zupa z pieczonej papryki


Follow my blog with Bloglovin
Wszyscy wiemy, że podstawą udanej zupy jest woda, więc dla tych z Was, którzy podobnie jak my zmagają się z ogromnym osadem w kranowej wodzie polecam dzbanek filtrujący firmy Dafi ; ) Więcej na temat tego niepozornego (ale niezastąpionego już w naszej kuchni) urządzenia znajdziecie na stronie producenta : )

Komentarzy: 18

  1. 28 sierpnia 2013 / 11:15

    Jeszcze takiej zupy nie jadłam czas to zmienić:). Zdjęcia przepiękne:)

  2. Marta
    Autor
    28 sierpnia 2013 / 11:30

    Monika bardzo dziękuje i mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  3. 28 sierpnia 2013 / 11:42

    Wspaniała kremowa zupka, dziękuję za kolejny wpis w akcji 😉

    • Marta
      Autor
      28 sierpnia 2013 / 11:47

      Twoja akcja jest bardzo bliska mojemu sercu, więc chętnie biorę w niej udział 🙂

  4. 28 sierpnia 2013 / 21:18

    no, Martaa…jeszcze pewnie dobrze doprawiłaś, mhmm, spróbuję;) aa, a wiesz, że do pomidorowej, do pomidorów jak dasz szczyptę cynamonu….zyskuje?:)

  5. Marta
    Autor
    28 sierpnia 2013 / 21:30

    Dużo nie doprawiałam, bo pomidory zrobiłam już w wersji pikantnej 😀 z cynamonem słyszałam, ale kiedyś dodałam do pomidorowego sosu do spaghetti i jakoś mi nie do końca pasował, choć było go więcej niż szczypta, więc może się ponownie przełamię 😀

  6. amela
    28 sierpnia 2013 / 23:39

    Uwielbiam pomidory oraz kremowe zupy, wiec juz wiem co jemy na weekend:)
    PS. Piękny „obrus”!!!!!!!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      28 sierpnia 2013 / 23:52

      Bardzo mi miło i daj znać jak smakowało 🙂 A obrus również bardzo mi się podoba 🙂

    • Marta
      Autor
      30 sierpnia 2013 / 18:33

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Ryba
    16 sierpnia 2015 / 23:38

    ooo mamo jak ja kocham tą zupkę 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:16

      🙂

  8. Ilona
    17 sierpnia 2015 / 21:47

    Moja ukochana zupa 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:21

      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 26 =