Zupa tajska

Jeśli lubicie tajską kuchnię, zupa tajska z makaronem ryżowym i kurczakiem podbije Wasze serca : ) Mocno aromatyczna i pikantna, a przy tym bardzo prosta i szybka do przygotowania. Mój Mąż już został jej fanem nr 1, więc na pewno na stałe zagości w naszej kuchni : ) Polecam!!!


Tajska zupa przepis

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 szalotki lub 1 mała czerwona cebula
  • 1 niepełna, płaska łyżka oleju kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ciętej trawy cytrynowej
  • 2 liście kaffiru
  • 4 szklanki wody
  • 200 ml mleczka kokosowego (z puszki o wysokiej zawartości miąższu kokosowego)
  • 200 g makaronu ryżowego
  • świeża kolendra do podania

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać kurczaka pokrojonego w paski oraz pastę curry. Wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w paski oraz chili pokrojone w plasterki, pozbawione pestek. Przesmażyć i po ok. 2 minutach dodać sos sojowy, sos rybny, imbir, trawę cytrynową, pokruszone liście limonki kaffir, wodę i rozmieszane mleczko kokosowe. Gotować na średnim ogniu kilkanaście minut, do miękkości kurczaka. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Podawać z gotową zupą, dekorując kolendrą.

Smacznego!


Zupa tajska przepis

 

Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Ona88
    23 stycznia 2018 / 14:06

    Bardzo lubię takie zupki na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 17:37

      Polecam 🙂

  2. Lila
    23 stycznia 2018 / 14:47

    Wygląda jak milion dolarów 😀 Braknie mi tego kafiru ale jak tylko go dorwę to robię 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 17:38

      Super, gorąco polecam 🙂

  3. Ania
    23 stycznia 2018 / 15:18

    Jeszcze nigdy nie robiłam, Twoja wygląda jak z tajskiej knajpy pycha !

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 17:38

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  4. Isia
    23 stycznia 2018 / 15:35

    Mniam ale to musi smakować 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 17:38

      Tego smaku nie da się opisać, trzeba spróbować 😀

  5. Dusia
    23 stycznia 2018 / 16:07

    A mnie to zawsze ciekawi jak u Ciebie się przeplatają te fit przepisy z tymi pysznymi ale lekko kalorycznymi <3

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 17:40

      To nie jest zamierzone 😉 Balans i równowaga to podstawa, lubię po prostu smaczne rzeczy i byłoby super, gdyby zawsze były one fit, ale niestety te mało zdrowe też dobrze smakują 😉

  6. Majka
    23 stycznia 2018 / 16:56

    Bajka 😍 Gdzie kupujesz świeżą trawę cytrynową i kafir? Póki co w szafce trawa sproszkowana a kafir nieznany. Te wschodnie klimaty zaczęły się u mnie dzięki Twojemu blogowi i oczywiście miłość od pierwszego kęsa ☺️ Więc jestem pewna, że to danie to perełka!

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 17:46

      Kupiłam w Tesco, jest w moim taka półka smaki „Azji” i są tam różne perełki. Wydaje mi się, że w większych marketach są one coraz popularniejsze, powinny też być w Piotrze i Pawle 🙂 Trawę cytrynową mam właściwie liofilizowaną (całe łodygi) więc może mamy to samo? A liście kaffiru to liście limonki, bardzo aromatyczne, fajnie będą pasować do różnych dań 🙂

  7. Olive
    23 stycznia 2018 / 20:50

    Megaaa ostra i megaaa dobra 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 20:57

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2018 / 1:42

      Przepyszna! 🙂

  8. Nora
    27 stycznia 2018 / 19:08

    Wyszła pysznie polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2018 / 21:13

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Karusia
    29 stycznia 2018 / 1:32

    Pychotka 🙂 Małżon bardzo bardzo zadowolony bo kocha tajskie smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2018 / 21:07

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  10. Marta
    29 stycznia 2018 / 16:41

    Martuś, czym można zastąpić czerwoną paprykę w tym przepisie?

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2018 / 20:48

      Jeśli masz dostęp to może być również żółta lub zielona papryka 🙂

  11. 10 stycznia 2019 / 10:14

    Ugotowałam ją na dzisiejszy obiad, ale zamiast kurczaka dodałam krewetki. Mąż nie mógł przestać „próbować” 😉 Szykuje się dziś wspaniała uczta! Dziękuję za ten i wiele innych przepisów! Wszystko jest przepyszne!

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2019 / 12:16

      Ogromnie mi miło, dziękuję za tak pozytywną wiadomość z rana 🙂 Życzę smacznego i zapraszam częściej 🙂

  12. Mamian
    14 maja 2020 / 14:52

    Rewelacyjny przepis ❤️

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:06

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 16 =