Moje ulubione danie! Domowa jest najlepsza pod słońcem, a moje porażki jeśli chodzi o gotowanie zup nawet nie pozwoliły mi myśleć, że uda mi się jej dorównać. Ale… udała się, tak pyszna jak zupa mamy! Przygotowanie jest szybkie i proste i naprawdę nie może się nie udać! Pycha!!! Jako dowód – jeden duży garnek wystarczył nam na jeden obiad : )
- 70-100 dag żeberek lub kości od karkówki
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 średni seler
- 1 mały por
- sól, vegeta (opcjonalnie)
- 170 g koncentratu pomidorowego
- 1 litr soku pomidorowego lub świeże pomidory
- woda (opcjonalnie mąka do zagęszczenia zupy)
Mięso opłukać, zalać zimną wodą w dużym garnku, dodać obrane warzywa. Dodać sól i ew. vegetę do smaku (dodaję tylko szczyptę soli). Gotować na niewielkim ogniu do miękkości mięsa i warzyw (w razie potrzeby zebrać szum wazówką). Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat i sok pomidorowy. Gotować dalej, aby rosół dobrze połączył się z nowymi składnikami. Doprawić solą, gdy jest to konieczne. Można wyjąć jarzyny oraz mięso. Jeśli lubicie gęste zupy możecie przygotować zaklepkę (woda + mąka) i dodać do gotującej się zupy, ale ja bardzo rzadko to robię. Podawać z makaronem (moje ulubione są świderki ; ), kluskami, ryżem lub śmietaną.