Zupa pomidorowa

Moje ulubione danie! Domowa jest najlepsza pod słońcem, a moje porażki jeśli chodzi o gotowanie zup nawet nie pozwoliły mi myśleć, że uda mi się jej dorównać. Ale… udała się, tak pyszna jak zupa mamy! Przygotowanie jest szybkie i proste i naprawdę nie może się nie udać! Pycha!!! Jako dowód – jeden duży garnek wystarczył nam na jeden obiad : )


Zupa pomidorowa
Składniki:

  • 70-100 dag żeberek lub kości od karkówki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni seler
  • 1 mały por
  • sól, vegeta (opcjonalnie)
  • 170 g koncentratu pomidorowego
  • 1 litr soku pomidorowego lub świeże pomidory
  • woda (opcjonalnie mąka do zagęszczenia zupy)

Mięso opłukać, zalać zimną wodą w dużym garnku, dodać obrane warzywa. Dodać sól i ew. vegetę do smaku (dodaję tylko szczyptę soli). Gotować na niewielkim ogniu do miękkości mięsa i warzyw (w razie potrzeby zebrać szum wazówką). Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat i sok pomidorowy. Gotować dalej, aby rosół dobrze połączył się z nowymi składnikami. Doprawić solą, gdy jest to konieczne. Można wyjąć jarzyny oraz mięso. Jeśli lubicie gęste zupy możecie przygotować zaklepkę (woda + mąka) i dodać do gotującej się zupy, ale ja bardzo rzadko to robię. Podawać z makaronem (moje ulubione są świderki ; ), kluskami, ryżem lub śmietaną.

Smacznego : )

Komentarzy: 9

  1. 12 grudnia 2010 / 11:52

    Muszę koniecznie wypróbować, bo też uwielbiam zupę pomidorową!!!

  2. 14 grudnia 2010 / 10:47

    Uwielbiam zupę pomidorową, a tą wygląda bardzo smaczna! 🙂

  3. Marta
    Autor
    14 grudnia 2010 / 16:35

    Polecam, jest pyszna!!!

  4. Matis
    21 grudnia 2010 / 20:13

    Myśle ze zupe pomidorową mozna ugotować na pomidorach z puszki i wrzucić troche sra żółtego wtedy jest pycha 🙂

    Polecam odwiedzić również http://naobiad.blogspot.com/

    blog z potencjałem

  5. Mila
    15 lutego 2016 / 21:35

    Uczę się gotować z Twoich przepisów i ta zupka jest pyszna!!! pora na ogórkową 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:54

      Pomidorowa to klasyk 🙂 ogórkowa też pyszna! 🙂

  6. Dagmara
    2 lutego 2017 / 20:07

    Przepyszna i to moja pierwsza zupka 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:57

      Brawo! 🙂 trzymam kciuki za kolejne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 18 =