Przepyszna zupa pho z kurczakiem to aromatyczny, azjatycki rosół, bardzo rozgrzewający i sycący. Jego sekretem jest dodatek sosu rybnego oraz wyrazistych przypraw. Zupa pho smakuje rewelacyjnie i idealnie nadaje się na początek przygody z wietnamską kuchnią. Polecam!!!
Zupa pho z kurczakiem przepis
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka (w całości)
- 2 marchewki
- 1 por
- 100 ml sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 ziarenka kardamonu
- 4 goździki
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
Jak zrobić zupę pho
Kurczaka umyć, podzielić na cztery części, przełożyć do dużego garnka. Dodać obrane, pokrojone na pół marchewki, por i pozostałe składniki. Zalać 2 litrami wody i gotować na małym gazie przez 3 godziny. Zupa pho powinna tylko delikatnie „pyrkać”, tak jak przy gotowaniu tradycyjnego rosołu. Po tym czasie zupę odcedzić, doprawić solą do smaku.
Do podania:
- 200 g makaronu ryżowego
- zielona cebulka
- kolendra
- kiełki fasoli mung
- limonka
Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zupę pho podawać z makaronem, kawałkami ugotowanego kurczaka i marchewki. Opcjonalnie można dodać posiekaną cebulkę, kolendrę, kiełki fasoli mung oraz sok z limonki.
Smacznego!
Przepis z książki „Tao smaku” Jacek Wan.
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na zupy .