Uwielbiam wszystkie zupy, ale ogórkowa od zawsze wysoko plasowała się w moim rankingu. Prosta do zrobienia, pożywna i pyszna. Ile domów tyle przepisów i sposobów przygotowania, moja Mama zawsze podsmaża na łyżeczce masła warzywa i ogórki, a teściowa daje od razu do zupy, co często sama czynię, gdy chcę zaoszczędzić czas i pracę. Jak dla mnie obie wersje pyszne : ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 3 l wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 mały por (biała i jasnozielona część)
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki masła
- 1 ząbek czosnku
- 800 g kiszonych ogórków
- 5-6 ziemniaków
- 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka ziarenek pieprzu
- opcjonalnie: koperek, kilka łyżek śmietany 18% do zabielenia
Kurczaka zalać wodą, zagotować, zdjąć szum. Gotować do miękkości, ok. 30 minut. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżeczce rozgrzanego masła. Dodać do mięsnego wywaru wraz z porem, obranym czosnkiem i przyprawami. Gotować 15 minut, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować kolejne 15 minut, do miękkość ziemniaków. Z zupy wyjąć por i mięso. Mięso oddzielić od kości i skóry, podzielić na mniejsze kawałki i ponownie dodać do zupy lub zostawić np. na farsz na pierogi. Ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki, podsmażyć na łyżeczce masła, dodać do zupy i gotować przez ok. 10 minut, aby smaki się przegryzły. W razie potrzeby doprawić pieprzem i sokiem z kiszonych ogórków. Opcjonalnie można dodać również koperek i zabielić zupę śmietaną (niewielką ilość gorącej zupy odlać do kubeczka ze śmietaną, szybko wymieszać i ponownie dodać całość do garnka).
Smacznego!