Zupa krem z dyni to pierwsza, ulubiona potrawa mojej córki : ) Wcześniej rzadko pojawiała się w naszej kuchni, ale obecnie obowiązkowo figuruje w menu. Jest bardzo zdrowa, pożywna i prosta w przygotowaniu. Polecam!
- 500 g surowej dyni
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l bulionu warzywnego (ew. wody)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz, cukier
- kozi ser do podania
Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę dynię wraz z curry, wymieszać i podsmażyć. Zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać z kawałkami koziego sera.
Smacznego : )
Nie przepadam za dynią:)
Autor
Pamiętam 🙂
a ja lubię dynię, lubię przetwory z niej…i oczywiście, piękne zdjęcie jak zwykle;D
Autor
Do dyni przekonałam się niedawno, ale najbardziej lubię ją oczywiście do wypieków 😀 bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
A dla mnie rozkosz:)
Autor
Mam podobnie 🙂
widzę, że u nas dziś podobne wpisy;)
pycha!:)
Autor
Dynia rządzi 🙂
Ale piękny kolor!
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszna zupka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂