Zupa kalafiorowa rzadko zachęca swoim wyglądem, ale latem jest to obowiązkowa pozycja na naszym stole ; ) Moja Mama zawsze dodaje do niej ziemniaki u Męża jadło się ją z makaronem, więc obecnie często wymieniamy te dwa składniki : ) Ciekawa jestem, do której wersji jest Wam bliżej ? Polecam!!!
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 3 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 mały por
- 1 średni seler
- natka pietruszki i liście sera
- 1 cebula dymka
- 1/2 kalarepy
- 1 kalafior
- sól, pieprz w kulkach
- mleko, śmietana lub śmietanka 18%, jogurt do zabielenia
- opcjonalnie kilka młodych ziemniaków lub makaron świderki
Z kurczaka zdjąć skórę (ja zostawiam tylko małą część z jednej ćwiartki, jeśli lubicie bardziej tłusty rosół można zostawić całość). Przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Gotować na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje usunąć szumowiny. Dodać obrane marchewki, pietruszkę z natką, por i seler z listkami. Doprawić dwoma łyżeczkami soli i ośmioma ziarenkami pieprzu. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 2,5 godziny. Po tym czasie rosół odcedzić, zagotować. Podgotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy razem z dymką i kalarepą również pokrojonymi w kostkę. (Na tym etapie można również dodać ziemniaki). Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, dodać do zupy i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia. Zupę zabielić śmietaną- do śmietany dodać kilka łyżek ciepłej zupy, wymieszać i taką mieszankę powoli wlewać do garnka cały czas mieszając. Opcjonalnie zupę można również zagęścić mąką.
Smacznego!
Widzę, że Ty też dodajesz kalarepę jak moja Bunia 🙂
Autor
Patenty Babci zawsze najlepsze 🙂
Smak dzieciństwa, zdjęcie idealnie oddane pozdrawiam 🙂
Autor
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Uwielbiam kalafiorową <3 u mnie zawsze z koperkiem i ziemniakami, a poza tym robię tak samo jak Ty 🙂
Autor
Koperek pasuje ideanie 🙂
Zrobiłam dziś tą zupkę na obiad ☺ Jest przepyszna 😊Nigdy wcześniej nie jadłam z kalarepką. Moja mama z kolei dodaje lane kluski i ja też dziś tak zrobiłam ☺
Autor
Cieszę się, że posmakowała, kalarepa to magiczny składnik i wg mnie zupa jest dzięki niej bardziej wyrazista. U nas zawsze dodawało się ją do wszystkich letnich, warzywnych zup 🙂 Lane kluski uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie jadłam ich z kalafiorową, więc muszę zrobić ponownie :)) Każdy dom ma swoje sekretne dodatki 😉
Najlepsza 🙂 robię prawie identycznie i z makaronem oczywiście 🙂
Autor
A już myślałam, że tylko mój Mąż zna wersję z makaronem ;))
Może to głupie pytanie ale jak robisz rosół to też nie dodajesz zwykłego pieprzu tylko kulki?
Autor
Wyznaję zasadę, że kto pyta nie błądzi 😉 Do zwykłego rosołu też daję tylko kulki, dlatego, że na sam widok mielonego pieprzu moje dzieci alarmują „Mamo za ostre” 😉 Ale daję dużo kulek co najmniej z 8, więc dla moich standardów jest doprawiony odpowiednio, choć można zawsze doprawić mocniej, bo przecież każdy ma inny gust 🙂
haha;) a ja z kolei zawsze kaszę manną albo ryż dodaję;)
Autor
Jestem coraz bardziej zaskoczona! jak dobrze poszerzać horyzonty 🙂 a kaszę manną też dodajesz na końcu gotowania?
ja tak jak i Ty znam wersję z ziemniakami 🙂
Autor
Dobrze, że nie jestem sama:)
Dzisiaj robiłam pychotka! u mnie też z ziemniaczkami 🙂
Autor
🙂
Cudowna zupka na jednej porcji się nie skończyło 🙂
Autor
Super, miło mi, że zupa posmakowała 🙂
Pyszna zupa, moje dzieci uwielbiają super, że jest opcja z mlekiem bo u mnie śmietana nie przejdzie a o takim rozwiązaniu nie pomyślałam 🙂 Pozdrawiam Nati
wyszło pycha!
Autor
Super, że posmakowała 🙂