Zupa chińska to taka typowa zupa z niczego, kiedy mamy ochotę na rozgrzewające danie, a brakuje nam czasu i dużej ilości składników : ) Bardzo prosta do przygotowania, zdrowa i mało kaloryczna, czego chcieć więcej. Polecam!!
Składniki:
- 750 g mrożonej mieszanki chińskiej
- 1 i 1/2 – 2 litrów wody
- 150 g zielonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła lub oleju
- po jednej łyżeczce: przyprawy 5 smaków i soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i bazylii
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie 1 pierś z kurczaka
- makaron typu noodle do podania
Mrożonkę chińską zalać wodą, zagotować. Soczewicę przełukać na sitku pod bieżącą wodą, dodać do warzyw i gotować wspólnie do miękkości ok. 15 minut. Dodać pomidory z puszki, sos sojowy, masło i przyprawy. (Jeśli zupa ma być mięsna dodać również pokrojonego w paski i podsmażonego wcześniej kurczaka). Gotować kolejne 5-10 minut. Podawać z makaronem.
Smacznego!