Site icon marta-gotuje.pl

Zupa cebulowa

Do tej pory przygotowanie zupy cebulowej wydawało mi się bardzo skomplikowane… Pomimo wielokrotnych próśb mojego męża, jakoś nie mogłam się do niej przekonać : ) Przełamałam się dopiero, gdy spotkałam przepis Pascala, który w całości mi odpowiada, zwłaszcza, że zupa jest zapiekana z pysznymi grzankami z dodatkiem sera – pycha! Polecam ; )


Składniki:

Włoszczyznę, zalać wodą (1,5 litra), dodać 1 liść laurowy i zagotować na niewielkim ogniu.

W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone w piórka cebule. Smażyć na dość mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając, uważając, aby cebula się nie przypaliła.

Następnie dodać mąkę i cały czas mieszać. Prażyć przez około 3-4 minuty, po czym całość zalać przygotowanym wcześniej warzywnym bulionem. Wymieszać i dodać pozostały liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kromki chleba lub pokrojonych na pół bułek, opiec w tosterze. Zupę przelać do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy położyć upieczone pieczywo i posypać startym na grubych oczkach tarki ementalerem. Zupy przełożyć do rozgrzanego piekarnika z włączoną opcją grill. Piec do czasu, aż ser się rozpuści i zarumieni.

Smacznego : )


 


Jeśli tak jak my zmagacie się z ogromnym osadem w kranowej wodzie polecam wypróbować dzbanek filtrujący firmy Dafi ; ) Osobiście jestem z niego bardzo zadowolona, nawet zwykła herbata smakuje już inaczej, a przede wszystkim osad znika z naszego czajnika ! ; )
Exit mobile version