Site icon marta-gotuje.pl

Zimowa zupa jarzynowa

Odliczam dni do czasu, aż powitamy wiosnę (a najlepiej lato ; ) i na straganach pojawią się duże ilości świeżych warzyw i owoców. Niestety zima nadal daje się we znaki, więc na rozgrzanie mogę Wam zaproponować zupę jarzynową w wersji zimowej, przygotowaną z tego, co obecnie możemy znaleźć w warzywniakach : ) Polecam!!!


<

Składniki:

Mięso obrać ze skóry, wypłukać. Przełożyć do dużego garnka dodać obrane marchewki, pietruszki, por, seler, seler naciowy i opaloną na ogniu lub grillu cebulę. Zalać 3 litrami wody, dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu przez ok. godzinę od czasu zagotowania wody. Mięso i warzywa powinny być miękkie. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć, marchewki, pietruszki i seler naciowy pokroić w plasterki,  przełożyć ponownie do bulionu wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz brokułami podzielonymi na mniejsze „różyczki”. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać starte na dużych oczkach tarki ogórki i cukinię. Gotować chwile razem, do przegryzienia.

Smacznego!


Exit mobile version