Odliczam dni do czasu, aż powitamy wiosnę (a najlepiej lato ; ) i na straganach pojawią się duże ilości świeżych warzyw i owoców. Niestety zima nadal daje się we znaki, więc na rozgrzanie mogę Wam zaproponować zupę jarzynową w wersji zimowej, przygotowaną z tego, co obecnie możemy znaleźć w warzywniakach : ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1/2 selera
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 2 brokuły
- 400 g ogórków kiszonych
- 1 duża cukinia
- sól, pieprz czarny w kulkach, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe
Mięso obrać ze skóry, wypłukać. Przełożyć do dużego garnka dodać obrane marchewki, pietruszki, por, seler, seler naciowy i opaloną na ogniu lub grillu cebulę. Zalać 3 litrami wody, dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu przez ok. godzinę od czasu zagotowania wody. Mięso i warzywa powinny być miękkie. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć, marchewki, pietruszki i seler naciowy pokroić w plasterki, przełożyć ponownie do bulionu wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz brokułami podzielonymi na mniejsze „różyczki”. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać starte na dużych oczkach tarki ogórki i cukinię. Gotować chwile razem, do przegryzienia.
Smacznego!