Zielone smoothie to jedno z naszych ulubionych śniadań. Aby było jeszcze bardziej treściwe dodałam do niego kaszę jaglaną, która dodatkowo wzbogaciła je o szereg wartości odżywczych. Pysznie, zdrowo i błyskawicznie : ) Polecam!
- 50 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy przed ugotowaniem)
- 1 mrożony banan
- duża garść szpinaku
- 1/2 awokado
- 1 łyżka sezamu
- 100 ml mleka migdałowego
- 1 kiwi
- kruszone ziarno kakaowca do dekoracji
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, po minucie odlać wodę i przepłukać na sitku zimną wodą. Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i przestudzić. Dodać banana, szpinak, awokado, sezam i mleko migdałowe, a następnie zmiksować całość blenderem. Udekorować kiwi pokrojonym w plasterki oraz kruszonym ziarnem kakaowca.
Smacznego!