Żeberka w sosie barbecue to klasyczna pozycja ukochana szczególnie przez męskie grono z moim Mężem na czele : ) Każda ilość rozchodzi się w mgnieniu oka, mięciutkie, dosłownie rozpływają się w ustach. Zimową porą najlepiej smakują zapieczone w piekarniku, natomiast latem stanowią idealny grillowy przysmak. Polecam!!!
Składniki:
- 2 i 1/2 kg mięsistych żeberek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki sosu Worcestershire
- 1/3 szklanki sosu sojowego z obniżoną zawartością soli
- 1/4 szklanki jasnego octu winnego
- 1/4 szklanki sosu chili
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
- pieprz do smaku
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Owinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 2 godziny – do miękkości mięsa. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać tworząc marynatę. Upieczone i przestudzone żeberka, wyjąć z folii, odlać soki wydzielone przez mięso i zalać całość marynatą, a następnie odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 45 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią, co jakiś czas przewracając.
Smacznego!
Inspiracja forum MniamMniam