Żeberka w miodzie

Nie przepadam za żeberkami, chyba że są dodatkiem do zupy pomidorowej : ) Ponieważ jednak od dawna obiecywałam T., że przyrządzę mu taki obiad, w końcu musiał nadejść ten dzień ; ) Nie lubię przygotowywać dań, których nie próbuję, ale T. zapewniał, że żeberka były smaczne, choć mogłyby być pieczone odrobinę dłużej w piekarniku, aby skórka była bardziej chrupiąca ; )


Żeberka w miodzie
Składniki:

  • 750 g żeberek
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir, papryka w proszku oraz pieprz cayenne do smaku (użyłam dużo papryki, ok. 1/2 łyżeczki imbiru i pieprzu cayenne)
  • ew. 1 łyżka sosu sojowego

Żeberka pokroić w płaty, umyć. Wszystkie przyprawy wymieszać z ketchupem, miodem i olejem. Tak przygotowanym sosem nasmarować mięso i odłożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby aromat marynaty przegryzł się przez mięso.

Żeberka smażymy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok godzinę (można dłużej). W razie potrzeby podlewamy woda.

Smacznego : )

Komentarzy: 14

  1. Anastazja
    4 października 2011 / 21:57

    No i znowu sie powtorze, wygladaja oblednie, tez bym takie zjadła!!!!!!

  2. mrozone_maliny
    4 października 2011 / 22:22

    Czyli rozumiem, ze sam piekarnik? wczesniej nei podsmazamy na patelni? Aha i czy potrzebny jest jakis rekaw, czy pieczemy luzem?

  3. Marta
    Autor
    4 października 2011 / 22:28

    Dziękuję 🙂

  4. Marta
    Autor
    4 października 2011 / 22:33

    Piekłam tylko w piekarniku bez rękawa, ale z rękawem na pewno też byłoby ok i mniej zabrudzeń ; )

  5. Mary
    5 października 2011 / 10:03

    mmmm! wypróbuję na pewno!

  6. zosiowa
    5 października 2011 / 11:49

    mniammmm, uwielbiam żeberka w miodzie!!! chyba już wiem co będzie niedługo u mnie na obiad 🙂

  7. jOLA
    5 października 2011 / 22:15

    Na zdjeciach skórka yglada na super-pysznie chrupką:)))

  8. Anka
    8 października 2011 / 17:35

    U Ciebei zawsze tyle inspiracji, że tylko by w kuchni siedziec i te pysznosci przyrzadzac:)))

  9. Małgosniak
    12 października 2011 / 18:08

    Super przepis, zamiast oleju użyję smakowej oliwy dla aromatu i będzie idealnie:)

  10. Iza
    16 sierpnia 2012 / 21:46

    Skoro Twój T. lubi żeberka wypróbuj prostu sposób pieczenia żeberek z rękawie do pieczenia z dużą ilością cebuli i ulubionych przypraw:) Mój S. uwielbia żeberka w tej postaci a wersja przygotowania pochodzi od mojej mamy:)

  11. Marta
    Autor
    16 sierpnia 2012 / 22:29

    Muszę sprawdzić, bo mąż często mnie o nie męczy, a w rękawie nie byłoby z nimi dużo pracy 😀

  12. Marta
    Autor
    16 sierpnia 2012 / 22:32

    A jak długo je pieczesz i w jakiej temp?:)

  13. Lila
    25 marca 2018 / 22:36

    Wyszly idealnie dzieki za inspiracje 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:55

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 + 20 =