Nie przepadam za żeberkami, chyba że są dodatkiem do zupy pomidorowej : ) Ponieważ jednak od dawna obiecywałam T., że przyrządzę mu taki obiad, w końcu musiał nadejść ten dzień ; ) Nie lubię przygotowywać dań, których nie próbuję, ale T. zapewniał, że żeberka były smaczne, choć mogłyby być pieczone odrobinę dłużej w piekarniku, aby skórka była bardziej chrupiąca ; )
- 750 g żeberek
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli i pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- imbir, papryka w proszku oraz pieprz cayenne do smaku (użyłam dużo papryki, ok. 1/2 łyżeczki imbiru i pieprzu cayenne)
- ew. 1 łyżka sosu sojowego
Żeberka pokroić w płaty, umyć. Wszystkie przyprawy wymieszać z ketchupem, miodem i olejem. Tak przygotowanym sosem nasmarować mięso i odłożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby aromat marynaty przegryzł się przez mięso.
Żeberka smażymy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok godzinę (można dłużej). W razie potrzeby podlewamy woda.
Smacznego : )
No i znowu sie powtorze, wygladaja oblednie, tez bym takie zjadła!!!!!!
Czyli rozumiem, ze sam piekarnik? wczesniej nei podsmazamy na patelni? Aha i czy potrzebny jest jakis rekaw, czy pieczemy luzem?
Autor
Dziękuję 🙂
Autor
Piekłam tylko w piekarniku bez rękawa, ale z rękawem na pewno też byłoby ok i mniej zabrudzeń ; )
mmmm! wypróbuję na pewno!
mniammmm, uwielbiam żeberka w miodzie!!! chyba już wiem co będzie niedługo u mnie na obiad 🙂
Na zdjeciach skórka yglada na super-pysznie chrupką:)))
U Ciebei zawsze tyle inspiracji, że tylko by w kuchni siedziec i te pysznosci przyrzadzac:)))
Super przepis, zamiast oleju użyję smakowej oliwy dla aromatu i będzie idealnie:)
Skoro Twój T. lubi żeberka wypróbuj prostu sposób pieczenia żeberek z rękawie do pieczenia z dużą ilością cebuli i ulubionych przypraw:) Mój S. uwielbia żeberka w tej postaci a wersja przygotowania pochodzi od mojej mamy:)
Autor
Muszę sprawdzić, bo mąż często mnie o nie męczy, a w rękawie nie byłoby z nimi dużo pracy 😀
Autor
A jak długo je pieczesz i w jakiej temp?:)
Wyszly idealnie dzieki za inspiracje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂