Site icon marta-gotuje.pl

Żeberka w kapuście

Rewelacyjne żeberka pieczone w kapuście kiszonej to pomysł na bardzo prosty, ale niecodzienny obiad, który robi się praktycznie sam : ) Mięso wychodzi bardzo aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach, a pieczona kapusta posmakuje nawet osobom, które zazwyczaj nie przepadają za kiszonymi smakami (przetestowane) : ) Polecam!!!

Składniki:

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, przesmażyć. Dodać do kapusty kiszonej wraz z przyprawami, wymieszać. (Jeśli kapusta jest mocno kwaśna można ją wcześniej przepłukać na sicie.) Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z obu stron na patelni, na której smażyliśmy wcześniej cebulę.

Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę kapusty kiszonej, następnie podsmażone żeberka, przykryć pozostałą częścią kapusty. Podlać wodą i piec pod przykryciem (jeśli naczynie nie ma pokrywki, może być folia aluminiowa) w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 2 godziny. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby można dodać również więcej wody, wymieszać i zapiekać kolejne 15-30 minut.

Smacznego!

Exit mobile version