Rewelacyjne żeberka pieczone w kapuście kiszonej to pomysł na bardzo prosty, ale niecodzienny obiad, który robi się praktycznie sam : ) Mięso wychodzi bardzo aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach, a pieczona kapusta posmakuje nawet osobom, które zazwyczaj nie przepadają za kiszonymi smakami (przetestowane) : ) Polecam!!!
Składniki:
- 1 i 1/2 kg żeberek
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego,
- po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku
- 1/2 szklanki wody
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, przesmażyć. Dodać do kapusty kiszonej wraz z przyprawami, wymieszać. (Jeśli kapusta jest mocno kwaśna można ją wcześniej przepłukać na sicie.) Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z obu stron na patelni, na której smażyliśmy wcześniej cebulę.
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę kapusty kiszonej, następnie podsmażone żeberka, przykryć pozostałą częścią kapusty. Podlać wodą i piec pod przykryciem (jeśli naczynie nie ma pokrywki, może być folia aluminiowa) w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 2 godziny. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby można dodać również więcej wody, wymieszać i zapiekać kolejne 15-30 minut.
Smacznego!