W zeszłym tygodniu miałam okazję uczestniczyć w zdrowych warsztatach kulinarnych organizowanych w Warszawie przez marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges : ) Poniżej przedstawiam Wam krótką fotorelację oraz efekty naszej pracy ; ) Mam nadzieję, że uda mi się w najbliższym czasie powtórzyć te smakołyki w domu i podzielić się z Wami przepisami ; )
Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami
Składniki dla 4 osób:
• 4 kromki ciemnego pieczywa
• 1 opakowanie granulowanego serka wiejskiego
• 2 łyżki oliwy z oliwek Borges
• 1 pęczek świeżego szczypiorku
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
• Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• 1 pęczek rzodkiewki pokrojony w słupki
• 1 mały ogórek, obrany, wydrążony i pokrojony w słupki, miąższ z dwóch pomidorów pokrojony w kostkę
Serek zmiksować blenderem wraz z oliwą z oliwek, szczypiorkiem, połową mieszanki sałat oraz przyprawami.
Pieczywo opiec w tosterze i posmarować przygotowaną wcześniej pastą. Na wierzchu każdej kromki ułożyć pozostałą mieszankę sałat i sałatkę przygotowaną z rzodkiewki, ogórka i pomidorów. Dodatkowo można też skropić całość oliwą z oliwek aromatyzowaną ziołami.
Hiszpański chłodnik z pomidorów
Składniki dla 4 osób:
• 6 dojrzałych pomidorów
• 2 szalotki pokrojone w kostkę
• 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
• 1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml oliwy z oliwek Borges
• Kilka listków świeżej bazylii
• Kilka zielonych oliwek Borges do dekoracji
• Sól, pieprz biały mielony, kumin (kmin rzymski) do smaku
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jeden z nich pokroić w kostkę i wraz z odrobiną pozostałych warzyw odłożyć, a resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksować blenderem wraz z czosnkiem i przyprawami. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Tak przygotowany chłodnik przelać do bulionówek i udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.
Koktajl ananasowy z sokiem pomarańczowym i miodem
Składniki dla 4 osób:
• 1⁄2 świeżego i obranego ananasa
• 1 litr świeżo wyciskanego soku pomarańczowego • 2 łyżki miodu pszczelego wielokwiatowego
• 1 łyżka marynowanego imbiru
• Kilka listków świeżej mięty
Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem. Tak przygotowany koktajl przelać do szklanek i udekorować miętą oraz cząstkami pomarańczy. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Opcjonalnie można też w trakcie „blendowania” dodać 2 kulki lodów waniliowych lub garść lodu.
Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty
Składniki dla 4 osób:
• 500 g krewetek 16/20 zamarynowanych w oliwie Borges, czosnku i pieprzu cytrynowym
• 1 świeży ogórek, 1 melon
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
• Kilka listków posiekanej świeżej mięty • 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 100 g kiełków słonecznika i soi
• 1 łyżka prażonego sezamu
Sos:
• 1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę • Sok z 1 cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Lite
• 1 łyżka posiekanego imbiru
• 1⁄2 łyżeczki pasty sambal oelek • 1 pęczek świeżej kolendry
Krewetki obsmażyć z obu stron na złoty kolor, delikatnie oprószyć solą i odłożyć do wystudzenia. Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze, a następnie doprawić do smaku.
Melona i ogórka obrać, usunąć pestki, pokroić w cienkie paseczki. Połączyć z sałatami, świeżą miętą, olejem sezamowym, kiełkami oraz przyrządzonymi wcześniej krewetkami. Całość przed podaniem polać sosem z mango, a następnie posypać ziarnami sezamu.
Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki
Składniki dla 4 osób:
• 400 g świeżego łososia ze skórą
• Sok i sparzona skórka z 1 cytryny
• 2 obrane i posiekane szalotki
• Kilka gałązek posiekanego koperku
• 1 łyżeczka ulubionej musztardy gruboziarnistej
• 1 rozgnieciony ząbek czosnku
• 1 obrany, oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę ogórek • Sól, pieprz Cayenne do smaku
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
Sos:
• 2 upieczone czerwone papryki
• 2 łyżki oliwy z oliwek Borges
• Papryka słodka wędzona, kmin rzymski mielony, sól do smaku
Upieczone papryki obrać ze skóry, a następnie dokładnie zmiksować blenderem wraz z oliwą i przyprawami. Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę a następnie zamarynować w soku z cytryny, szalotce, koperku, musztardzie, czosnku oraz przyprawach. Odstawić do lodówki co najmniej na 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Tak zamarynowaną rybę połączyć ze świeżym ogórkiem i podawać na grzankach z pieczywa pełnoziarnistego bądź z racuszkami z mąki gryczanej i przygotowanym wcześniej sosem z pieczonej papryki.
Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii
Składniki dla 20 osób:
• 200 g sera małych kulek sera mozzarella
• 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
• 4 zamarynowane i upieczone piersi z kurczaka pokrojone w plastry • 50 g kiełków słonecznika
• 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
• 1 łyżka marynowanych kaparów
Sos:
• 100 ml oliwy z oliwek Borges
• 1 mały pęczek świeżej bazylii
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka prażonych orzeszków Pini • 1 łyżka tartego parmezanu
• Sól do smaku
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu zmiksować blenderem, doprawić do smaku.
Składniki na sałatkę wymieszać w misce i przed samym podaniem połączyć je z przygotowanym wcześniej sosem. Podawać z czosnkowymi grzankami przygotowanymi z ciabatty.
Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka
Składniki dla 4 osób:
- 4 x 100 g piersi z kurczaka zamarynowane w pieprzu cytrynowym, imbirze, chili i utartej w moździerzu kolendrze
- 2 pomarańcze, obrane i filetowane
- 2 grejpfruty, obrane i filetowane
- 1 dojrzałe avocado, obrane i pokrojone w cząstki
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
- 100 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
Sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• Sok powstały w trakcie filetowania owoców • 1 łyżka miodu pszczelego
• Kilka gałązek świeżej miętyAby przygotować sos, zmiksować blenderem oliwę z oliwek wraz z sokiem z owoców, miodem i świeżą miętą. Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor z obu stron, a następnie pokroić na cienkie plastry. Na talerzu układać kolejno sałaty, dalej owoce, kurczaka, ser oraz pomidory i pestki dyni. Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem.
Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami
Składniki dla 4 osób:
• 1 mały pęczek białych szparagów
• 1 mały pęczek zielonych szparagów
• 12 świeżych truskawek
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
• 12 pomidorków koktajlowych
• 1⁄2 świeżego, oczyszczonego z nasion ogórka pokrojonego w cząstki • 8 ugotowanych jajek przepiórczych
• 1 wędzona (ew. grillowana) pierś z kurczaka
Sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 2 dymki ze szczypiorem
• 1 ząbek czosnku
• 50 ml bulionu warzywnego
• Sok z 1⁄2 cytryny
• Sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku
Szparagi obrać i ugotować (każdy rodzaj osobno) we wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną cukru. Wystudzić. Sałaty przełożyć do miski i wymieszać delikatnie ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków koktajlowych oraz pokrojonym w paski kurczakiem.
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem, a następnie doprawić do smaku. Tak powstałym sosem skropić sałatkę i udekorować ją cząstkami jajek przepiórczych.