Zdrowe warsztaty kulinarne – fotorelacja

W zeszłym tygodniu miałam okazję uczestniczyć w zdrowych warsztatach kulinarnych organizowanych w Warszawie przez marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges : ) Poniżej przedstawiam Wam krótką fotorelację oraz efekty naszej pracy ; ) Mam nadzieję, że uda mi się w najbliższym czasie powtórzyć te smakołyki w domu i podzielić się z Wami przepisami ; )


Rodzinne gotowanie

Warsztaty kulinarne z marką bosch

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylli

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejfrutów i avokado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka z pesto

Sałatka z krewetkami

Grzanki z twarożkiem i szczypiorkiem

Chłodnik

Bruschetta z pomidorową salsa
Zdjęcia i przepisy dzięki uprzejmości p. Klaudii – dziękuję : )

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Składniki dla 4 osób:

• 4 kromki ciemnego pieczywa
• 1 opakowanie granulowanego serka wiejskiego
• 2 łyżki oliwy z oliwek Borges
• 1 pęczek świeżego szczypiorku
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
• Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• 1 pęczek rzodkiewki pokrojony w słupki
• 1 mały ogórek, obrany, wydrążony i pokrojony w słupki, miąższ z dwóch pomidorów pokrojony w kostkę

Serek zmiksować blenderem wraz z oliwą z oliwek, szczypiorkiem, połową mieszanki sałat oraz przyprawami.

Pieczywo opiec w tosterze i posmarować przygotowaną wcześniej pastą. Na wierzchu każdej kromki ułożyć pozostałą mieszankę sałat i sałatkę przygotowaną z rzodkiewki, ogórka i pomidorów. Dodatkowo można też skropić całość oliwą z oliwek aromatyzowaną ziołami.

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Składniki dla 4 osób:

• 6 dojrzałych pomidorów
• 2 szalotki pokrojone w kostkę
• 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
• 1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml oliwy z oliwek Borges
• Kilka listków świeżej bazylii
• Kilka zielonych oliwek Borges do dekoracji
• Sól, pieprz biały mielony, kumin (kmin rzymski) do smaku

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jeden z nich pokroić w kostkę i wraz z odrobiną pozostałych warzyw odłożyć, a resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksować blenderem wraz z czosnkiem i przyprawami. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Tak przygotowany chłodnik przelać do bulionówek i udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.

Koktajl ananasowy z sokiem pomarańczowym i miodem

Składniki dla 4 osób:

• 1⁄2 świeżego i obranego ananasa
• 1 litr świeżo wyciskanego soku pomarańczowego • 2 łyżki miodu pszczelego wielokwiatowego
• 1 łyżka marynowanego imbiru
• Kilka listków świeżej mięty

Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem. Tak przygotowany koktajl przelać do szklanek i udekorować miętą oraz cząstkami pomarańczy. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Opcjonalnie można też w trakcie „blendowania” dodać 2 kulki lodów waniliowych lub garść lodu.

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Składniki dla 4 osób:

• 500 g krewetek 16/20 zamarynowanych w oliwie Borges, czosnku i pieprzu cytrynowym
• 1 świeży ogórek, 1 melon
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family

• Kilka listków posiekanej świeżej mięty • 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 100 g kiełków słonecznika i soi
• 1 łyżka prażonego sezamu

Sos:

• 1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę • Sok z 1 cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Lite
• 1 łyżka posiekanego imbiru

• 1⁄2 łyżeczki pasty sambal oelek • 1 pęczek świeżej kolendry

Krewetki obsmażyć z obu stron na złoty kolor, delikatnie oprószyć solą i odłożyć do wystudzenia. Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze, a następnie doprawić do smaku.
Melona i ogórka obrać, usunąć pestki, pokroić w cienkie paseczki. Połączyć z sałatami, świeżą miętą, olejem sezamowym, kiełkami oraz przyrządzonymi wcześniej krewetkami. Całość przed podaniem polać sosem z mango, a następnie posypać ziarnami sezamu.

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Składniki dla 4 osób:

• 400 g świeżego łososia ze skórą
• Sok i sparzona skórka z 1 cytryny
• 2 obrane i posiekane szalotki
• Kilka gałązek posiekanego koperku
• 1 łyżeczka ulubionej musztardy gruboziarnistej
• 1 rozgnieciony ząbek czosnku
• 1 obrany, oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę ogórek • Sól, pieprz Cayenne do smaku
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party

Sos:

• 2 upieczone czerwone papryki
• 2 łyżki oliwy z oliwek Borges
• Papryka słodka wędzona, kmin rzymski mielony, sól do smaku

Upieczone papryki obrać ze skóry, a następnie dokładnie zmiksować blenderem wraz z oliwą i przyprawami. Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę a następnie zamarynować w soku z cytryny, szalotce, koperku, musztardzie, czosnku oraz przyprawach. Odstawić do lodówki co najmniej na 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Tak zamarynowaną rybę połączyć ze świeżym ogórkiem i podawać na grzankach z pieczywa pełnoziarnistego bądź z racuszkami z mąki gryczanej i przygotowanym wcześniej sosem z pieczonej papryki.

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Składniki dla 20 osób:

• 200 g sera małych kulek sera mozzarella
• 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
• 4 zamarynowane i upieczone piersi z kurczaka pokrojone w plastry • 50 g kiełków słonecznika
• 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
• 1 łyżka marynowanych kaparów

Sos:

• 100 ml oliwy z oliwek Borges
• 1 mały pęczek świeżej bazylii
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka prażonych orzeszków Pini • 1 łyżka tartego parmezanu

• Sól do smaku

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu zmiksować blenderem, doprawić do smaku.

Składniki na sałatkę wymieszać w misce i przed samym podaniem połączyć je z przygotowanym wcześniej sosem. Podawać z czosnkowymi grzankami przygotowanymi z ciabatty.

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Składniki dla 4 osób:

  • 4 x 100 g piersi z kurczaka zamarynowane w pieprzu cytrynowym, imbirze, chili i utartej w moździerzu kolendrze
  • 2 pomarańcze, obrane i filetowane
  • 2 grejpfruty, obrane i filetowane
  • 1 dojrzałe avocado, obrane i pokrojone w cząstki
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
  • 100 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni

    Sos:

    • 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
    • Sok powstały w trakcie filetowania owoców • 1 łyżka miodu pszczelego
    • Kilka gałązek świeżej mięty

    Aby przygotować sos, zmiksować blenderem oliwę z oliwek wraz z sokiem z owoców, miodem i świeżą miętą. Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor z obu stron, a następnie pokroić na cienkie plastry. Na talerzu układać kolejno sałaty, dalej owoce, kurczaka, ser oraz pomidory i pestki dyni. Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem.

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Składniki dla 4 osób:

• 1 mały pęczek białych szparagów
• 1 mały pęczek zielonych szparagów
• 12 świeżych truskawek
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
• 12 pomidorków koktajlowych
• 1⁄2 świeżego, oczyszczonego z nasion ogórka pokrojonego w cząstki • 8 ugotowanych jajek przepiórczych
• 1 wędzona (ew. grillowana) pierś z kurczaka

Sos:

• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 2 dymki ze szczypiorem
• 1 ząbek czosnku
• 50 ml bulionu warzywnego
• Sok z 1⁄2 cytryny
• Sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku

Szparagi obrać i ugotować (każdy rodzaj osobno) we wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną cukru. Wystudzić. Sałaty przełożyć do miski i wymieszać delikatnie ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków koktajlowych oraz pokrojonym w paski kurczakiem.

Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem, a następnie doprawić do smaku. Tak powstałym sosem skropić sałatkę i udekorować ją cząstkami jajek przepiórczych.

Komentarzy: 12

  1. 30 czerwca 2013 / 10:54

    dania wyglądają bardzo smakowicie:) fajne warsztaty:)
    też się zbieram by odtworzyć parę dań i jakoś tak ciągle coś inne robię:P

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2013 / 11:09

      Aniu, myślę, że to jest problem wielu osób 🙂 tyle jest fajnych rzeczy do zrobienia, a czasu tak niewiele, że często nie powtarzamy już tych samych dań 🙂 Mój mąż zawsze nad tym ubolewa …:D

  2. 30 czerwca 2013 / 11:10

    zazdroszczę udziału, naprawdę. Zdjęcia przepiękne!!

    no i która to Ty??:D Zobaczę Cię wreszcie??;p

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2013 / 14:08

      Ola jestem na pierwszym zdjęciu, pierwsza od lewej 😀 mam nadzieję, że uda nam się spotkać na podobnych warsztatach 😀

      • 1 lipca 2013 / 10:14

        Noo! Obstawiałam w takim razie Ciebie i koleżankę z prawej …;D

        • Marta
          Autor
          1 lipca 2013 / 10:31

          Masz dobre oko 🙂

  3. 30 czerwca 2013 / 12:11

    Świetne warsztaty, cuda na nich wyczarowaliście 🙂

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2013 / 14:09

      Jak się okazuje zdrowo także może być pysznie 🙂

  4. 30 czerwca 2013 / 12:41

    Wygląda wszystko bardzo pysznie. Czekam na przepisy 🙂

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2013 / 14:09

      Paula dzięki, muszę się zmobilizować do powtórki 😀

  5. 30 czerwca 2013 / 18:11

    bardzo smakowicie to wszystko wyglądo, tylko droga Marto przepisów jesteśmy głodni 🙂

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2013 / 22:00

      Wcale się nie dziwię! 🙂 Nie wiem, kiedy uda mi się je ponownie przyrządzić w domu, ale przepisy na pewno wkrótce dopiszę do tego postu, aby Was nie trzymać w niepewności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 11 =