W ubiegły piątek zostałam zaproszona na warsztaty kulinarne „Zaskakujące połączenia smakowe”, prowadzone przez Piotra Chylareckiego w Akademii Smaku Bosh.
Centrum Domowych Inspiracji po raz kolejny zrobiło na mnie duże wrażenie, gotowanie w takim wnętrzu to sama przyjemność ; )
Uwielbiam te ogromne lampy, a zabudowane sprzęty i funkcjonalna kuchenna wyspa, które widać w tle, to od dawna moje marzenie… ; )
Nasz mentor ; )
Warsztaty rozpoczęły się od krótkiego wprowadzenia na temat czekolady, która stanowiła motyw przewodni spotkania. Jak wiecie czekolada to podstawowy składnik w mojej kuchni, ale do tej pory nie miałam okazji wykorzystywać jej do przygotowania wytrawnych dań. Dowiedziałam się, że czekolada mająca 70 % zawartości kakao świetnie łączy się z bazylią, miętą, tymiankiem, chili i solą morską. Pasuje również do ciemnego, czerwonego wina, bo smakując ją można wyczuć aromat czerwonych owoców. Czekolada o wyższej zawartości kakao np. 90% jest idealna do wypieków i przy takim wyborze możemy dodać mniej mąki oraz cukru.
Sponsorzy spotkania ; )
Po ciekawym wstępie i degustacji różnych typów czekolad, podzieliliśmy się na grupy i przystąpiliśmy do pracy. Nasze menu to:
– sorbet buraczany z czekoladą podany z wędzoną gęsią, szpinakiem i pęczakiem
– zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i czekoladowym czipsem
– pierś kaczki na warzywach chińskich w sosie z marakui,imbiru i czekolady
– brownie z kaszą gryczaną, musem czekoladowym i kremem śmietankowym podane z orzechami laskowymi prażonymi w karmelu
Efekty naszych działań
Pomimo, że wszystkie dania były pyszne, a część połączeń bardzo zaskakująca, to moim zdecydowanym faworytem było wyjątkowe brownie. Żałuję, że nie miałam okazji przygotowywać go osobiście, bo wyszło idealne : )
Organizatorom bardzo dziękuję za zaproszenie i możliwość poszerzenia mojej kulinarnej wiedzy, a także skosztowania tylu smakołyków. Mam nadzieję na kolejne udane spotkania ; )
Zazdroszczę tych warsztatów. Kocham gotować i marzą mi się takie od dawna! Dania wyglądają obłędnie, pewnie tak samo dobrze smakowały. Aż ślinka leci od patrzenia na te zdjęcia 😉 Pozdrawiam.
Autor
Takie warsztaty to sama przyjemność 🙂 poza sporą dawką wiedzy zawsze można liczyć na coś pysznego 🙂 Pozdrawiam 🙂
Super, zazdroszczę 🙂
Autor
🙂
Chętnie wzięłabym z Tobą udział w takich warsztatach 🙂 Zazdroszczę takich połączeń!
Autor
Mam nadzieję, że się uda! 🙂
Super menu, chętnie bym wypróbowała, bo takie smaki to dla mnie nowość 🙂
Autor
Dla mnie również, ale było warto 🙂
Piękne miejsce, widać że miło się Wam pracowało. Brownie o którym piszesz na pewno genialne, jadłam kiedyś serniczki z kaszą i były super 🙂
Autor
Brownie pyszne, chętnie spróbowałabym także Twoich serniczków 🙂 miejsce rzeczywiście piękne 🙂
matkooo, Dziewczynooooooooo;p
zazdroszczę, choć jak sobie tak pomyślę….pewnie by się okazało, że nic nie umiem 😀
Autor
Ola Ty jesteś geniuszem takich połączeń! dla mnie magia i dużo nowości, bo u mnie bardziej tradycyjnie 🙂
Fajna recenzja 🙂 zapraszam do siebie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Super!!!!!
Autor
🙂
Oj tak, brownie zdecydowanie najlepsze danie z naszych warsztatów:-) Choć zupa równie przyjemnie smakowała:-) Pozdrawiam serdecznie, Marzena.
Autor
Brownie do dziś mam w pamięci i szykuję się na powtórkę 🙂 Cała reszta również była interesująca, ale sercem mi bliżej do słodkości… 🙂 Również pozdrawiam 🙂