Site icon marta-gotuje.pl

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Nasza rodzina uwielbia zapiekanki, co bardzo mnie cieszy, bo obiady z piekarnika należą do moich ulubionych : ) Miłośników ziemniaków, zwłaszcza w tej pieczonej formie, również nie brakuje, dlatego przygotowałam pożywną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Całość jest bardzo prosta do przygotowania, co więcej możecie również wykorzystać ziemniaki pozostałe z wcześniejszego obiadu, a efekt na pewno Was zachwyci. W mojej propozycji użyłam przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, która świetnie podkreśliła smak dania. Bogactwo warzyw i przypraw gwarantuje dobry smak, więc koniecznie się jej przyjrzyjcie, bo poza walorami smakowymi ma także fajny skład, bez glutaminianu sodu oraz sztucznych barwników i aromatów. Polecam !!!


Składniki:

Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również ziemniaki, które zostały nam np. z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć. Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć. Kiedy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną w paski paprykę, a następnie koncentrat pomidorowy. Doprawić obficie pieprzem oraz oregano. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową ziemniaków. Posypać obficie przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, a następnie wyłożyć przygotowaną warstwę mięsną. Na wierzch ułożyć pozostałe ziemniaki, doprawić przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami. Jajko wymieszać z kremówką i startym na tarce serem cheddar. Wylać na zapiekankę, doprawić obficie pieprzem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Jeśli wykorzystujecie zimne ziemniaki z lodówki, czas pieczenia może się wydłużyć.

Smacznego!












Moi pozostali ulubieńcy z serii Vegeta Natur : )


*Wpis powstał przy współpracy z marką Vegeta

Exit mobile version