Nasza rodzina uwielbia zapiekanki, co bardzo mnie cieszy, bo obiady z piekarnika należą do moich ulubionych : ) Miłośników ziemniaków, zwłaszcza w tej pieczonej formie, również nie brakuje, dlatego przygotowałam pożywną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Całość jest bardzo prosta do przygotowania, co więcej możecie również wykorzystać ziemniaki pozostałe z wcześniejszego obiadu, a efekt na pewno Was zachwyci. W mojej propozycji użyłam przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, która świetnie podkreśliła smak dania. Bogactwo warzyw i przypraw gwarantuje dobry smak, więc koniecznie się jej przyjrzyjcie, bo poza walorami smakowymi ma także fajny skład, bez glutaminianu sodu oraz sztucznych barwników i aromatów. Polecam !!!
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- Vegeta Natur – do ziemniaków z ziołami
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g mięsa mielonego z szynki
- 1 duża, czerwona papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz, oregano
- 1 jajko
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g sera cheddar
Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również ziemniaki, które zostały nam np. z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć. Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć. Kiedy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną w paski paprykę, a następnie koncentrat pomidorowy. Doprawić obficie pieprzem oraz oregano. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową ziemniaków. Posypać obficie przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, a następnie wyłożyć przygotowaną warstwę mięsną. Na wierzch ułożyć pozostałe ziemniaki, doprawić przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami. Jajko wymieszać z kremówką i startym na tarce serem cheddar. Wylać na zapiekankę, doprawić obficie pieprzem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Jeśli wykorzystujecie zimne ziemniaki z lodówki, czas pieczenia może się wydłużyć.
Smacznego!
Moi pozostali ulubieńcy z serii Vegeta Natur : )
*Wpis powstał przy współpracy z marką Vegeta
Wygląda rewelacyjnie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Kocham takie zapiekanki muszę zrobić 🙂
Autor
Koniecznie, jest pyszna 😉
Pycha bede jurto próbować ❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
coś pysznego!
Autor
Miło mi, że przypadła do gustu 🙂
Ale to pysznie wygląda jutro i ja spróbuje.
Rewelacja idealny obiadek w zimowe chłody fajnie syci i rozgrzewa 🙂
Autor
Super <3
Ziemniaki od wczoraj podgotowane, mięsko też czeka po pracy tylko zapiekam i już mi ślinka cieknie 🙂
Autor
Super, mam nadzieję, że posmakowało 🙂
Pyszna była, ale to niepozorne a takie syte!!! także rodzinka objedzona a część nam jeszcze starczyło na odgrzanie 🙂
Autor
Cieszę się bardzo 🙂
Pycha nie ma u nas takiego sera ale dałam goude i tylko trochę jaśniejszy kolor wyszedł w smaku nie wiem jaka różnica ale ze zwyklym serem super 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszna zapiekanka dzieki!
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Ta zapiekanka to sztos ❤️ Rodzinka zachwycona córka stwierdziła ze jak lazania ale lepsza bo z ziemniaczkami 😁
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Pycha 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Robię jutro na obiad 😋
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
A ile mniej więcej wychodzi porcji tej zapiekanki? Mam sześcioro dorosłych do wykarmienia i sześcioro dzieci, które pewnie zjedzą troszkę albo w ogóle…
Autor
Zależy od apetytu 🙂 Zapiekanka jest dość syta, więc jeśli nie ma w rodzinie dużych głodomorów to na 4-6 dorosłe osoby powinna wystarczyć. Dla bezpieczeństwa lepiej przygotować z 1,5 porcji. U nas starczyło na dwa obiady dla 2 dorosłych i 2 dzieci.
Pyszna i bardzo syta, sprawnie idzie przygotowanie, nie miałam tej przyprawy ale dałam swoje więc nie porównam.
Autor
Super, że posmakowała 🙂