Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Nasza rodzina uwielbia zapiekanki, co bardzo mnie cieszy, bo obiady z piekarnika należą do moich ulubionych : ) Miłośników ziemniaków, zwłaszcza w tej pieczonej formie, również nie brakuje, dlatego przygotowałam pożywną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Całość jest bardzo prosta do przygotowania, co więcej możecie również wykorzystać ziemniaki pozostałe z wcześniejszego obiadu, a efekt na pewno Was zachwyci. W mojej propozycji użyłam przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, która świetnie podkreśliła smak dania. Bogactwo warzyw i przypraw gwarantuje dobry smak, więc koniecznie się jej przyjrzyjcie, bo poza walorami smakowymi ma także fajny skład, bez glutaminianu sodu oraz sztucznych barwników i aromatów. Polecam !!!


Zapiekanka ziemniacza

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • Vegeta Natur – do ziemniaków z ziołami
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz, oregano
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g sera cheddar

Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również ziemniaki, które zostały nam np. z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć. Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć. Kiedy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną w paski paprykę, a następnie koncentrat pomidorowy. Doprawić obficie pieprzem oraz oregano. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową ziemniaków. Posypać obficie przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, a następnie wyłożyć przygotowaną warstwę mięsną. Na wierzch ułożyć pozostałe ziemniaki, doprawić przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami. Jajko wymieszać z kremówką i startym na tarce serem cheddar. Wylać na zapiekankę, doprawić obficie pieprzem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Jeśli wykorzystujecie zimne ziemniaki z lodówki, czas pieczenia może się wydłużyć.

Smacznego!


Przyprawa do ziemniaków


Ziemniaki z piekarnika


Pieczone ziemniaczki z ziołami


Zapiekanka ziemniaczana z mielonym


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem


Warstwowa zapiekanka ziemniaczana


Zapiekanka ziemniaczana jak zrobić


Zapiekanka ziemniaczana przepis

Moi pozostali ulubieńcy z serii Vegeta Natur : )


Vegeta natur

*Wpis powstał przy współpracy z marką Vegeta

Komentarzy: 33

  1. Aga
    3 grudnia 2018 / 11:14

    Wygląda rewelacyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:55

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Isia
    3 grudnia 2018 / 12:35

    Kocham takie zapiekanki muszę zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:56

      Koniecznie, jest pyszna 😉

  3. Wiesia
    3 grudnia 2018 / 14:37

    Pycha bede jurto próbować ❤️

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:56

      Dziękuję 🙂

  4. Renata
    3 grudnia 2018 / 16:24

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:57

      🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:57

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  5. Monia
    3 grudnia 2018 / 23:20

    Ale to pysznie wygląda jutro i ja spróbuje.

    • Monia
      5 grudnia 2018 / 10:15

      Rewelacja idealny obiadek w zimowe chłody fajnie syci i rozgrzewa 🙂

      • Marta
        Autor
        5 grudnia 2018 / 23:52

        Super <3

  6. Malwina
    4 grudnia 2018 / 12:25

    Ziemniaki od wczoraj podgotowane, mięsko też czeka po pracy tylko zapiekam i już mi ślinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:49

      Super, mam nadzieję, że posmakowało 🙂

      • Malwina
        6 grudnia 2018 / 12:24

        Pyszna była, ale to niepozorne a takie syte!!! także rodzinka objedzona a część nam jeszcze starczyło na odgrzanie 🙂

        • Marta
          Autor
          9 grudnia 2018 / 1:53

          Cieszę się bardzo 🙂

  7. Wiesia
    7 grudnia 2018 / 12:23

    Pycha nie ma u nas takiego sera ale dałam goude i tylko trochę jaśniejszy kolor wyszedł w smaku nie wiem jaka różnica ale ze zwyklym serem super 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:55

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  8. Nya
    8 grudnia 2018 / 11:01

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:59

      Dziękuję 🙂

  9. i.
    9 stycznia 2019 / 0:05

    Pyszna zapiekanka dzieki!

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2019 / 0:43

      Super, że posmakowała 🙂

  10. Elwira
    12 lutego 2019 / 10:15

    Ta zapiekanka to sztos ❤️ Rodzinka zachwycona córka stwierdziła ze jak lazania ale lepsza bo z ziemniaczkami 😁

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2019 / 0:25

      Ogromnie mi miło 🙂

  11. Kasia
    18 marca 2019 / 13:10

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:29

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  12. Marcia
    12 maja 2020 / 20:15

    Robię jutro na obiad 😋

    • Marta
      Autor
      13 maja 2020 / 11:17

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  13. 22 kwietnia 2021 / 16:15

    A ile mniej więcej wychodzi porcji tej zapiekanki? Mam sześcioro dorosłych do wykarmienia i sześcioro dzieci, które pewnie zjedzą troszkę albo w ogóle…

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2021 / 15:47

      Zależy od apetytu 🙂 Zapiekanka jest dość syta, więc jeśli nie ma w rodzinie dużych głodomorów to na 4-6 dorosłe osoby powinna wystarczyć. Dla bezpieczeństwa lepiej przygotować z 1,5 porcji. U nas starczyło na dwa obiady dla 2 dorosłych i 2 dzieci.

  14. Anna
    27 stycznia 2022 / 0:36

    Pyszna i bardzo syta, sprawnie idzie przygotowanie, nie miałam tej przyprawy ale dałam swoje więc nie porównam.

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 1:49

      Super, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 + 10 =