Mam dziś dla Was przepis idealny na obiad dla osób zabieganych, które cenią proste i szybkie posiłki. Z powodzeniem możemy przygotować go dzień wcześniej, a docelowo tylko odgrzać w piekarniku, co jest jednym z moich ulubionych rozwiązań. To świetny patent także, gdy podejmujemy gości i między przygotowaniami, a pieczeniem, zdążymy uprzątnąć kuchenny bałagan ; ) Warstwowa zapiekanka z ryżem, kurczakiem i warzywami, jest dodatkowo obłędnie pyszna, więc na pewno na stałe zagości również w Waszych domach. Polecam!!!
- 300 g ulubionego ryżu (np. jaśminowy, pełnoziarnisty)
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 opakowanie warzyw na patelnię (do zapiekanek wybieram te bez ziemniaków np. z przyprawą orientalną)
- 1 puszka soczewicy gotowanej na parze
- 350 g passaty pomidorowej
- 150 g sera feta
- 125 g sera mozzarella (1 kulka)
- 15-20 g sera Pecorino Romano
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ulubioną przyprawą do kurczaka (lub mieszanką np. soli, pieprzu, papryki, ziół prowansalskich) i podsmażyć na patelni z rozgrzaną 1 łyżką oleju. Dodać warzywa na patelnię, podsmażać wspólnie, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną soczewicę, zalać passatą pomidorową i dusić kilka minut. Przełożyć na warstwę ryżu. Ser feta pokroić lub pokruszyć w mniejsze kawałki, ułożyć na wierzchu. Na całość zetrzeć ser mozzarella (na dużych oczkach tarki) oraz Pecorino Romano (na małych oczkach). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż ser się rozpuści.*
*Uwaga. Jeśli zamierzacie podać zapiekankę dopiero kolejnego dnia, pieczenie zostawiamy na dzień serwowania.
Smacznego!