Bohaterem dzisiejszego wpisu jest zapiekanka oczywiście makaronowa : ) Przepisem podzieliła się ze mną czytelniczka p. Joanna Kryla i przyznaję, że jest przepyszny. Trochę go zmodyfikowałam i na pewno nie raz powtórzę również w innych kombinacjach. Polecam!!!
- 1 duży brokuł
- 300 g makaronu
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka
- 200 g sera gouda
- 100-150 g sera typu feta
- 2 łyżki oleju + odrobina do wysmarowania naczynia
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do wrzątku i gotować przez 3 minuty od zagotowania. Odcedzić, przelać zimną wodą. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną woda. Kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, suszone pomidory drobno posiekać. Całość podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać, przesmażyć. Żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tartki, fetę pokroić w kostkę. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Przełożyć makaron, dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać. Posypać 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, doprawić pieprzem. Przełożyć mieszankę z mięsem. Na wierzchu ułożyć brokuły, pomiędzy poszczególne różyczki włożyć ser feta, posypać pozostałymi ziołami prowansalskimi. Całość posypać pozostałym żółtym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20-30 minut do czasu, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Chciałabym rownież serdecznie podziękować Wam za udział w konkursie z marką Amica. Wasze prace były bardzo kreatywne, a wybór zwycięzców niezwykle trudny! Ostatecznie nagrody powędrują do:
Robaszekk Za przekazanie wyróżniającej się, nieszablonowej historii zapadającej w pamięć pełnej pysznych smakołyków.
Czarnulka Za unikatowy wybór zaledwie jednego magicznego składnika z podaniem wielu oryginalnych i smacznych przykładów zastosowania.
Anulka Za dużą dozę zaangażowania i kreatywności włożonych w przygotowanie odpowiedzi na konkursowe pytanie wraz z doborem osobliwej zawartości lodówki.
Serdecznie gratulujemy!