Komosa ryżowa znana również pod nazwą quinoa to źródło pełnowartościowego białka i wielu cennych wartości odżywczych. Lubię ją za uniwersalność, bo świetnie sprawdza się w daniach na słodko jak i tych wytrawnych. Moje dzieci nie są jednak wielkimi zwolennikami, ale najlepszą zachętą jest przygotowanie zapiekanki, obowiązkowo z brokułami : ) Poniżej przepis na wersję podstawową, ale zapiekanka świetnie smakuje również w towarzystwie sera feta i kurczaka. Polecam!!!
- 150 g komosy ryżowej
- 1 duży brokuł
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
- opcjonalnie 100 g sera feta, 1 filet z kurczaka
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy przez 8 minut, a następnie przelewamy na sitku zimną wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy chwilę razem. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, brokuły i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 C (z górną grzałką) przez ok. 10-15 minut.
Smacznego!