Uwielbiam wszystkie dania z makaronem w roli głównej, a w szczególności zapiekanki ; ) Kiedy tylko zobaczyłam przepis Pascala wiedziałam, że będzie pysznie! Dokonałam kilku zmian, aby dopasować danie do naszych upodobań i powstał bardzo prosty i pyszny obiad : ) Zdecydowanie polecam!
Składniki :
- 300 g makaronu farfalle
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 800 g pomidorów z puszki
- 1 bakłażan
- 1 mała cebula
- 7 listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta ziół prowansalskich
- 1 szczypta suszonej bazylii i oregano
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (100 g)
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka sztuk czarnych oliwek
- 60 -70 g sera edam (4 plastry)
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie talarki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Bakłażan dokładnie myjemy, kroimy w kostkę (usuwając gniazda nasienne) i dodajemy na patelnię wraz z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso mielone doprawione szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, szczyptę suszonej bazylii i oregano, mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, często mieszając. Nadmiar wytopionego tłuszczu usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.
Połowę sosu przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie przekładamy do niego makaron i polewamy pozostałym sosem. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz podsmażoną szynkę. Całość mieszamy i posypujemy startym serem edam.
Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią i oliwkami pokrojonymi w talarki.
Smacznego : )