Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Uwielbiam wszystkie dania z makaronem w roli głównej,  a w szczególności zapiekanki ; ) Kiedy tylko zobaczyłam przepis Pascala wiedziałam, że będzie pysznie! Dokonałam kilku zmian, aby dopasować danie do naszych upodobań i powstał bardzo prosty i pyszny obiad : ) Zdecydowanie polecam!


Makaronowa zapiekanka z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Składniki :

  • 300 g makaronu farfalle
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cebula
  • 7 listków bazylii 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta ziół prowansalskich
  • 1 szczypta suszonej bazylii i oregano
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (100 g)
  • 1 kulka sera mozzarella
  • kilka sztuk czarnych oliwek
  • 60 -70 g sera edam (4 plastry)
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie talarki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Bakłażan dokładnie myjemy, kroimy w kostkę (usuwając gniazda nasienne) i dodajemy na patelnię wraz z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso mielone doprawione szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, szczyptę suszonej bazylii i oregano, mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, często mieszając. Nadmiar wytopionego tłuszczu usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.

Połowę sosu przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie przekładamy do niego makaron i polewamy pozostałym sosem. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz podsmażoną szynkę. Całość mieszamy i posypujemy startym serem edam.

Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią i oliwkami pokrojonymi w talarki.

Smacznego : )


Makaronowa zapiekanka z bakłażanem


Makaronowa zapiekanka z mięsem


Makaronowa zapiekanka Pascal kuchnia lidla

Komentarzy: 16

    • Marta
      Autor
      30 kwietnia 2014 / 14:04

      Zgadzam się i zdecydowanie polecam 🙂

  1. Luka
    30 kwietnia 2014 / 10:27

    O tak, pyszna zapiekanka Pascala, muszę zrobić, ostatnio z ,kuchni lidla, robiłam jeszcze pyszne ciasto z rabarbarem, mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      30 kwietnia 2014 / 14:06

      Pascal jak zawsze był świetną inspiracją 🙂

  2. 1 maja 2014 / 10:46

    mniam!:) też uwielbiam przepisy Pascala:D

  3. 7 maja 2014 / 18:59

    Jak zawsze sie nie zawiodlam! przepis super, chyba musze wyprobowac Twoje wszystkie 😉

    • Marta
      Autor
      7 maja 2014 / 21:48

      Bardzo dziękuję i będzie mi bardzo miło 🙂

  4. 11 maja 2014 / 22:05

    Ja również uwielbiam zapiekanki makaronowe, można modyfikować je na wiele sposobów i zawsze są pyszne!

    • Marta
      Autor
      11 maja 2014 / 22:49

      Dokładnie tak, każdy moze dodać swoje ulubione dodatki i od razu mamy inne danie 🙂

  5. 26 czerwca 2014 / 22:29

    A ja tak z innej beczki.. Marto, przepiękne te deski w tle, zarówno tutaj, jak i tu http://www.marta-gotuje.pl/bruschetta/. Powiedz sama robiłaś/malowałaś, żeby uzyskać tak ładny efekt. Podziel się techniką.

    Pozdrawiam:)

  6. Marta
    Autor
    26 czerwca 2014 / 23:11

    Robiłam sama 🙂 zwykłą dechę pomalowałam czarną farbą do drewna, a tutaj później białą (niewielką ilością, żeby całość się nie pokryła ) 🙂

  7. Patrycja
    24 października 2016 / 14:31

    Pyszne połączenie smakowe:)

    • Marta
      Autor
      24 października 2016 / 23:53

      Super, że przypadło do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 13 =