W ostatnich dniach wystartowała V edycja kampanii edukacyjnej „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”, finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Ponieważ temat jest mi bliski chętnie biorę w niej udział. Prawdą jest, że jemy oczami, a przynajmniej powiedzenie to pasuje do mojej Córki ; ) Ostatnio nie przepada za zielonym kolorem, ale ponieważ sezon szparagowy trwa tak krótko, należy dobrze go wykorzystać ; ) Gabrysia bardzo lubi pomagać mi w kuchni i jest wtedy bardziej skłonna na drobne ustępstwa jak np. wykorzystanie zielonych składników… Omlety są błyskawiczne do przygotowania (zwłaszcza jeśli macie ziemniaki z wczorajszego obiadu), a podane w zapiekanej formie na pewno zaciekawią nawet najmłodszych ; ) Polecam!!!
Składniki :
- 100 g ziemniaków
- 100 g zielonych szparagów
- 4 jajka (wielkość L)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, ulubione zioła: koperek, bazylia, tymianek
- masło do wysmarowania foremek
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować we wrzątku ok. 15 minut. (Powinny być miękkie, ale się nie rozpadać, można również wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z obiadu ; ) Szparagi zblanszować – gotować we wrzątku przez 1 minutę, a następnie zalać zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepać, dodać jogurt naturalny, sól, pieprz oraz posiekane zioła. Wymieszać. Okrągłe foremki do pieczenia wysmarować bardzo niewielką ilością masła (można użyć również dużego naczynia żaroodpornego). Wyłożyć ziemniaki i szparagi. Zalać jajeczną masą. Na wierzchu omlecików można opcjonalnie ułożyć kilka wiórków z masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, lub krócej/dłużej do czasu aż masa jajeczna się zetnie, w zależności od wysokości naszych omletów.
Smacznego : )