Zapiekane omlety ze szparagami i ziemniakami

W ostatnich dniach wystartowała V edycja kampanii edukacyjnej „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”, finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Ponieważ temat jest mi bliski chętnie biorę w niej udział. Prawdą jest, że jemy oczami, a przynajmniej powiedzenie to pasuje do mojej Córki ; ) Ostatnio nie przepada za zielonym kolorem, ale ponieważ sezon szparagowy trwa tak krótko, należy dobrze go wykorzystać ; ) Gabrysia bardzo lubi pomagać mi w kuchni i jest wtedy bardziej skłonna na drobne ustępstwa jak np. wykorzystanie zielonych składników… Omlety są błyskawiczne do przygotowania (zwłaszcza jeśli macie ziemniaki z wczorajszego obiadu), a podane w zapiekanej formie na pewno zaciekawią nawet najmłodszych ; ) Polecam!!!


Zapiekany omlet ze szpragami

Składniki :

  • 100 g ziemniaków
  • 100 g zielonych szparagów
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, ulubione zioła: koperek, bazylia, tymianek
  • masło do wysmarowania foremek

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować we wrzątku ok. 15 minut. (Powinny być miękkie, ale się nie rozpadać, można również wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z obiadu ; ) Szparagi zblanszować – gotować we wrzątku przez 1 minutę, a następnie zalać zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepać, dodać jogurt naturalny, sól, pieprz oraz posiekane zioła. Wymieszać. Okrągłe foremki do pieczenia wysmarować bardzo niewielką ilością masła (można użyć również dużego naczynia żaroodpornego). Wyłożyć ziemniaki i szparagi. Zalać jajeczną masą. Na wierzchu omlecików można opcjonalnie ułożyć kilka wiórków z masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, lub krócej/dłużej do czasu aż masa jajeczna się zetnie, w zależności od wysokości naszych omletów.

Smacznego : )


Omlet z piekarnika ze szparagami

Omlet ze szparagami

Komentarzy: 26

  1. Maciek
    25 maja 2015 / 16:08

    Czy mogę z Tobą zamieszkać?! :p

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 17:53

      Nie wiem co na to mój Mąż… 😉

  2. Asia
    25 maja 2015 / 16:31

    Ale to pysznie wygląda…:)

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 17:53

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  3. Kasia
    25 maja 2015 / 22:53

    Pycha!

    • Marta
      Autor
      26 maja 2015 / 21:19

      Cieszę się, że smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      26 maja 2015 / 21:19

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Iga
    26 maja 2015 / 9:47

    Jutro robię na śniadanie, już nie mogę się doczekać 🙂

    • Marta
      Autor
      26 maja 2015 / 21:19

      Daj znać jak smakowały 🙂

  5. 26 maja 2015 / 14:16

    Ale wygląda pysznie, danie w sam raz na piknik 🙂

    • Marta
      Autor
      26 maja 2015 / 21:20

      Zdecydowanie, takie mini przekąski są najlepsze 🙂

  6. Rea
    26 maja 2015 / 19:24

    Wspaniałe zdjęcia! mini omleciki na pewno też pysznie smakują 🙂

    • Marta
      Autor
      26 maja 2015 / 21:20

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. 26 maja 2015 / 20:35

    heheheh, wiesz, że takie obiady są najlepsze na świecie! matko, uwielbiam!!!
    wczorajszy ziemniak, coś do tego, zalać jajkiem i fru <3
    klasyk!

    • Marta
      Autor
      27 maja 2015 / 8:39

      Szybko, pysznie i można wykorzystać resztki z lodówki 🙂

  8. Luiska
    27 maja 2015 / 21:18

    Nareszcie zrobiłam, takie to proste a jakie dobre, mnaim mniam, super inspiracja 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:42

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      29 maja 2015 / 19:22

      Bardzo się cieszę, że wpis się przyda 🙂

  9. 4 czerwca 2015 / 22:31

    pyszności i jeszcze ze szparagami 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:47

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 10:59

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  10. emi
    22 kwietnia 2016 / 20:36

    Cudowny przepis 🙂 kocham szparagi i w tej odslonie nabrały nowego życia 🙂

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2016 / 23:46

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 5 =