Site icon marta-gotuje.pl

Zapiekana komosa ryżowa z brzoskwiniami

Zapiekana komosa ryżowa z brzoskwiniami to świetny pomysł na słodkie śniadanie, które dostarczy nam energię na cały poranek. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka (ważne zwłaszcza jeśli nie jecie mięsa), posiada także właściwości antyoksydacyjne. W towarzystwie brzoskwiń, które są bogate w błonnik i witaminy tworzą idealny skład, który sprawdzi się także jako deser, ponieważ w zapiekanej wersji smakują zupełnie jak ciasto : ) Polecam!


Składniki (2 naczynia o wymiarach 10×16 cm):

• 100 g komosy ryżowej (quinoy)
• ½ łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka błonnika kokosowego
• 1 łyżka suszonej żurawiny
• 1 łyżka płatków kokosowych
• 2 brzoskwinie
• 1 jajko (wielkość L)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 łyżka syropu klonowego
• 250 ml mleka kokosowego

Komosę ryżową przelać wrzątkiem na sitku. Przełożyć do miski, dodać cynamon, błonnik kokosowy, żurawinę, płatki kokosowe i obrane, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. W oddzielnej misce jajko roztrzepać z ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i kokosowym mlekiem. Dodać do mieszanki z komosą i wymieszać. Przelać do żaroodpornych foremek i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 50 minut, do czasu aż quinoa wchłonie cały płyn, a na wierzchu utworzy się chrupiąca skorupka.
Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!





Exit mobile version