Site icon marta-gotuje.pl

Wytrawna tarta z cukinią

Wytrawna tarta z cukinią to smakowity pomysł na letni obiad. Jest nie tylko pyszna, ale również bardzo prosta i szybka do przygotowania. Do kruchego ciasta wykorzystałam wyrazistą Oliwę z oliwek Gallo Reserva, która świetnie podkreśliła smak pieczonej cukinii. Tarta super smakuje również na zimno, będzie więc fajną przekąską na letnich imprezach. Polecam!!!

Składniki:

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać oliwę i lodowatą wodę, zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). W razie potrzeby, w zależności od użytej mąki, można dodać ponownie niewielką ilość wody. Ciasto cienko rozwałkować na kształt okręgu. Serek wymieszać ze śmietaną, rozsmarować na cieście, zostawiając kilka cm wolnego miejsca przy brzegu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ułożyć na serowej masie, cukinię i oliwki pokroić w plasterki, rozłożyć na wierzchu. Plasterki cukinii posmarować niewielką ilością oliwy. Brzegi ciasta zawinąć do środka i posmarować je rozbełtanym jajkiem. Całość oprószyć przyprawami: bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (termoobieg) i piec ok. 40-45 minut. Podawać z oliwkami.

Smacznego!

*Wpis powstał przy współpracy z Gallo

Exit mobile version