Wytrawna tarta z cukinią

Wytrawna tarta z cukinią to smakowity pomysł na letni obiad. Jest nie tylko pyszna, ale również bardzo prosta i szybka do przygotowania. Do kruchego ciasta wykorzystałam wyrazistą Oliwę z oliwek Gallo Reserva, która świetnie podkreśliła smak pieczonej cukinii. Tarta super smakuje również na zimno, będzie więc fajną przekąską na letnich imprezach. Polecam!!!

Wytrawna tarta z cukinią

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 ml Oliwy z Oliwek Gallo Reserva
  • 60 ml lodowatej wody
  • szczypta soli
  • 1 mała cebula
  • 135 g serka śmietankowego
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 cukinia
  • garść Oliwek Zielonych drylowanych Gallo
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • jajko lub mleko do posmarowania rantów tarty

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać oliwę i lodowatą wodę, zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). W razie potrzeby, w zależności od użytej mąki, można dodać ponownie niewielką ilość wody. Ciasto cienko rozwałkować na kształt okręgu. Serek wymieszać ze śmietaną, rozsmarować na cieście, zostawiając kilka cm wolnego miejsca przy brzegu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ułożyć na serowej masie, cukinię i oliwki pokroić w plasterki, rozłożyć na wierzchu. Plasterki cukinii posmarować niewielką ilością oliwy. Brzegi ciasta zawinąć do środka i posmarować je rozbełtanym jajkiem. Całość oprószyć przyprawami: bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (termoobieg) i piec ok. 40-45 minut. Podawać z oliwkami.

Smacznego!

Gallo opinie
Tarta z cukinią przepis
Jak zrobić tartę
Wytrawna tarta krok po kroku
Wytrawna tarta przepis
Wytrawna tarta z cukinią serem i oliwkami
Tarta z cukinią
Tarta z cukinią na oliwie

*Wpis powstał przy współpracy z Gallo

Komentarzy: 22

  1. Jania
    9 lipca 2020 / 9:58

    Wygląda pysznie 👌🏻

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:08

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Majka
    9 lipca 2020 / 10:48

    Pięknie i pysznie 😍

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:09

      Dziękuję bardzo 🙂

      • Majka
        14 lipca 2020 / 16:27

        Pyszna, delikatna wersja tarty 😍 Ciasto na oliwie jest niesamowite 👍

        • Marta
          Autor
          15 lipca 2020 / 10:44

          Super, że posmakowała, ciasto na oliwie ma niewątpliwą zaletę, że nie trzeba go schładzać, bo od razu świetnie się z nim pracuje i wychodzi kruche 😀

  3. Aga
    9 lipca 2020 / 12:13

    Już ją kocham ! jutro będzie moja 😀

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:09

      Mam nadzieję, że posmakowała 🙂

  4. Nina
    9 lipca 2020 / 12:44

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:09

      Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂

  5. Isia
    9 lipca 2020 / 17:01

    Super pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:10

      Miło mi, że się podoba 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:10

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  6. Judka
    10 lipca 2020 / 12:08

    Jest pyszna dodałam od siebie takie cienkie paseczki boczku bo u mnie bez „mięsa” to małż kręci nosem, ale ogólnie rewelacja 😀

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:10

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  7. Karo
    10 lipca 2020 / 17:57

    Mniam moje smaki w punkt 😋

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:10

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

  8. 10 lipca 2020 / 22:08

    Ja co roku sadzę cukinię i zwykle mam jej tyle, że nie mam już pomysłów co z niej przyrządzać. Takiej tarty nigdy nie próbowałam, ale wygląda bardzo apetycznie. Lubię eksperymentować w kuchni, więc z chęcią wypróbuję przepis na tartę 🙂 mnie bardziej przekonuje w wersji na ciepło, ale spróbuję również na zimno i wybiorę najlepszą dla siebie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:11

      Taka domowa cukinia na pewno smakuje rewelacyjnie 🙂 Mam nadzieję, że tarta posmakuje 🙂

  9. Milena
    11 lipca 2020 / 12:26

    Tarta pyszna polecam 🙂 ciasto na oliwie to dla mnie nowość ale super, wychodzi kruche i nie trzeba schladzać w lodówce na co nigdy nie miałam czasu 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2020 / 20:29

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 − 2 =