Wytrawna tarta z cukinią to smakowity pomysł na letni obiad. Jest nie tylko pyszna, ale również bardzo prosta i szybka do przygotowania. Do kruchego ciasta wykorzystałam wyrazistą Oliwę z oliwek Gallo Reserva, która świetnie podkreśliła smak pieczonej cukinii. Tarta super smakuje również na zimno, będzie więc fajną przekąską na letnich imprezach. Polecam!!!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 60 ml Oliwy z Oliwek Gallo Reserva
- 60 ml lodowatej wody
- szczypta soli
- 1 mała cebula
- 135 g serka śmietankowego
- 100 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1 cukinia
- garść Oliwek Zielonych drylowanych Gallo
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- jajko lub mleko do posmarowania rantów tarty
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać oliwę i lodowatą wodę, zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). W razie potrzeby, w zależności od użytej mąki, można dodać ponownie niewielką ilość wody. Ciasto cienko rozwałkować na kształt okręgu. Serek wymieszać ze śmietaną, rozsmarować na cieście, zostawiając kilka cm wolnego miejsca przy brzegu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ułożyć na serowej masie, cukinię i oliwki pokroić w plasterki, rozłożyć na wierzchu. Plasterki cukinii posmarować niewielką ilością oliwy. Brzegi ciasta zawinąć do środka i posmarować je rozbełtanym jajkiem. Całość oprószyć przyprawami: bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (termoobieg) i piec ok. 40-45 minut. Podawać z oliwkami.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Gallo
Wygląda pysznie 👌🏻
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Pięknie i pysznie 😍
Autor
Dziękuję bardzo 🙂
Pyszna, delikatna wersja tarty 😍 Ciasto na oliwie jest niesamowite 👍
Autor
Super, że posmakowała, ciasto na oliwie ma niewątpliwą zaletę, że nie trzeba go schładzać, bo od razu świetnie się z nim pracuje i wychodzi kruche 😀
Już ją kocham ! jutro będzie moja 😀
Autor
Mam nadzieję, że posmakowała 🙂
Pycha 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂
Super pomysł 🙂
Autor
Miło mi, że się podoba 🙂
Wygląda smakowicie! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Jest pyszna dodałam od siebie takie cienkie paseczki boczku bo u mnie bez „mięsa” to małż kręci nosem, ale ogólnie rewelacja 😀
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Mniam moje smaki w punkt 😋
Autor
Miło mi, pozdrawiam 🙂
Ja co roku sadzę cukinię i zwykle mam jej tyle, że nie mam już pomysłów co z niej przyrządzać. Takiej tarty nigdy nie próbowałam, ale wygląda bardzo apetycznie. Lubię eksperymentować w kuchni, więc z chęcią wypróbuję przepis na tartę 🙂 mnie bardziej przekonuje w wersji na ciepło, ale spróbuję również na zimno i wybiorę najlepszą dla siebie 🙂
Autor
Taka domowa cukinia na pewno smakuje rewelacyjnie 🙂 Mam nadzieję, że tarta posmakuje 🙂
Tarta pyszna polecam 🙂 ciasto na oliwie to dla mnie nowość ale super, wychodzi kruche i nie trzeba schladzać w lodówce na co nigdy nie miałam czasu 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂