Tradycyjne włoskie ciasto czekoladowe znane jako Torta Caprese. Nazwa nawiązuje do pochodzenia z pięknej wyspy Carpi. Ciasto jest bardzo proste, intensywnie czekoladowe z dodatkiem mielonych migdałów. Przygotujecie je bez użycia mąki dzięki czemu super sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej. Polecam!!!
Składniki (tortownica 21cm):
- 180 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70%)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 żółtek
- 4 białka
- 200 g cukru
- 150 g płatków migdałowych
- szczypta soli
Dodatkowo do podania:
- 125 g serka mascarpone
- owoce, beziki, czekolada itp. do dekoracji
Czekoladę roztopić w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając. Dno miski nie może dotykać wody. Zdjąć z ognia, dodać oliwę z oliwek i ekstrakt z wanilii, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Żółka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Płatki migdałowe zmiksować blenderem na drobny pył. Dodać do żółek, wymieszać. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie i stopniowo wmieszać do czekoladowej masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Przestudzić.
Przed podaniem udekorować serkiem mascarpone i owocami.
Smacznego!
–
–
–
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂
Przepis na ciasto pochodzi z programu Silvia Colloca jak gotują Włosi.
Zajrzyjcie również na pozostałe przepisy na ciasta oraz mój Instagram .