Site icon marta-gotuje.pl

Włoskie ciasto czekoladowo migdałowe (Torta Caprese)

Tradycyjne włoskie ciasto czekoladowe znane jako Torta Caprese. Nazwa nawiązuje do pochodzenia z pięknej wyspy Carpi. Ciasto jest bardzo proste, intensywnie czekoladowe z dodatkiem mielonych migdałów. Przygotujecie je bez użycia mąki dzięki czemu super sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej. Polecam!!!

Składniki (tortownica 21cm):

Dodatkowo do podania:

Czekoladę roztopić w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając. Dno miski nie może dotykać wody. Zdjąć z ognia, dodać oliwę z oliwek i ekstrakt z wanilii, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Żółka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Płatki migdałowe zmiksować blenderem na drobny pył. Dodać do żółek, wymieszać. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie i stopniowo wmieszać do czekoladowej masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Przestudzić.

Przed podaniem udekorować serkiem mascarpone i owocami.

Smacznego!

Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂

Przepis na ciasto pochodzi z programu Silvia Colloca jak gotują Włosi.

Zajrzyjcie również na pozostałe przepisy na ciasta oraz mój Instagram .

Exit mobile version