Tradycyjne włoskie ciasto czekoladowe znane jako Torta Caprese. Nazwa nawiązuje do pochodzenia z pięknej wyspy Carpi. Ciasto jest bardzo proste, intensywnie czekoladowe z dodatkiem mielonych migdałów. Przygotujecie je bez użycia mąki dzięki czemu super sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej. Polecam!!!
Składniki (tortownica 21cm):
- 180 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70%)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 żółtek
- 4 białka
- 200 g cukru
- 150 g płatków migdałowych
- szczypta soli
Dodatkowo do podania:
- 125 g serka mascarpone
- owoce, beziki, czekolada itp. do dekoracji
Czekoladę roztopić w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając. Dno miski nie może dotykać wody. Zdjąć z ognia, dodać oliwę z oliwek i ekstrakt z wanilii, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Żółka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Płatki migdałowe zmiksować blenderem na drobny pył. Dodać do żółek, wymieszać. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie i stopniowo wmieszać do czekoladowej masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Przestudzić.
Przed podaniem udekorować serkiem mascarpone i owocami.
Smacznego!
–
–
–
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂
Przepis na ciasto pochodzi z programu Silvia Colloca jak gotują Włosi.
Zajrzyjcie również na pozostałe przepisy na ciasta oraz mój Instagram .
Takiego mi teraz trzeba! poproszę z dostawą do domu 🙂
Autor
Gdzie podesłać? 😀
Musi być pyszne 😍
Autor
Potwierdzam 🙂
W weekend piekę, czy można pójść na łatwiznę i dać mąkę migdałową? akurat u mnie zalega w szafce 🙂
Autor
Pewnie, że tak 🙂
Pycha ❤️
Autor
Dziękuję, cieszę się, że posmakowało 🙂
Uwielbiam takie proste i mocno czekoladowe ciasta – pycha!
Autor
Mam tak samo 🙂 pozdrawiam 🙂
Nie mogłam przejść obojętnie obok Twojego przepisu na włoskie ciasto czekoladowo-migdałowe – Torta Caprese! 🇮🇹❤️ Jako miłośniczka kuchni włoskiej i wielbicielka kulinarnych eksperymentów, jestem zafascynowana Twoim podejściem do tego tradycyjnego dnia.
Połączenie czekolady i migdałów w prosty, ale elegancki sposób prezentuje się nie tylko apetycznie, ale i obiecuje cudowne doznania smakowe. Twoje zdjęcia i dokładne instrukcje krok po kroku sprawiają, że wydaje się to być idealnym projektem na weekendowe gotowanie.
Inspirując się tym przepisem, na pewno przygotuję to ciasto na najbliższą okazję. Już teraz mogę sobie wyobrazić, jak smakuje, i nie mogę się doczekać, aby podzielić się tym smakiem z rodziną i przyjaciółmi.
Dziękuję za tę kulinarną inspirację i za Twój ciągły wkład w kulinarny świat. Twoje przepisy zawsze zachwycają mnie swoją oryginalnością i smakiem, a Torta Caprese wydaje się być kolejnym hitem!
Buon appetito e grazie mille!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂