Site icon marta-gotuje.pl

Wiosenna zupa jarzynowa

Wiosenna zupa jarzynowa, bardzo delikatna, bo sporządzona na rosołku z indyka. Idealna na lekki obiad, kiedy przy tak przyjemnych, upalnych dniach nie mamy ochoty na „ciężki” obiad. Dla mnie najlepiej smakuje przygotowana przez moją mamę ; ) Jeśli nie uda Wam się znaleźć świeżych warzyw, można je zastąpić mrożonymi i korzystać z przepisu cały rok!


Składniki (na 2,5 l wody):


  • 1 indycze udko
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • mały kawałek selera
  • 3 duże ziemniaki
  • kilka brukselek (5-6)
  • kilka różyczek kalafiora (5-6)
  • ok. 100 g zielonej fasolki
  • listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, koperek

 

Indycze udko zalać wodą i zagotować. W razie potrzeby ściągnąć burzyny, dodać sól i gotować na niewielkim ogniu przez 1 godzinę. Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (poza różyczkami kalafiora oraz brukselką). Dorzucić je do mięsa razem z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, zielem angielskim. Gotować na bardzo małym ogniu do miękkości. Następnie wyjąć mięso i oddzielone od kości dodać ponownie do zupy. Doprawić  do smaku solą, pieprzem i koperkiem (użyłam suszonego przy okazji testowania produktów firmy SyS i również się sprawdził).

Jeśli lubicie zupy zabielane to na koniec  można odlać trochę zupy do kubeczka, wymieszać dobrze ze śmietaną i następnie przelać to z powrotem do garnka.

Smacznego : )

Do przygotowania pysznej zupy na pewno idealna będzie woda bez osadu, w związku z czym polecam dzbanek filtrujący firmy Dafi ; ) Korzystam z niego już kilka miesięcy i jestem bardzo zadowolona, zupy, sosy i napoje smakują zdecydowanie lepiej : )
Exit mobile version